Η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του παλίνδρομου λαρυγγικού και πνευμονογαστρικού νεύρου στην χειρουργική του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων.
Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπει την διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του παλίνδρομου ή κάτω λαρυγγικού νεύρου στην χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.
Το παλίνδρομο ή κάτω λαρυγγικό νεύρο είναι το κυρίως υπεύθυνο νεύρο για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και κατ΄επέκταση για την ομιλία.
Είναι γνωστό ότι μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές στην χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα είναι η κάκωση του νεύρου αυτού που έχει ως συνέπεια το βράχνιασμα της φωνής στις περιπτώσεις μονόπλευρης κάκωσης ή την πλήρη αφωνία στις περιπτώσεις της αμφοτερόπλευρης κάκωσης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις περιπτώσεις χειρουργικής αντιμετώπισης του πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, αφού οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται σε στενή ανατομική σχέση με το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.
Οι μόνιμες κακώσεις του εν λόγω νεύρου έχουν μικρή συχνότητα εμφάνισης που δεν ξεπερνά το 1% με την προυπόθεση ότι ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος και η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη επέμβαση του ασθενούς.
Σε περιπτώσεις επανεπέμβασης τα ποσοστά κάκωσης αυξάνονται θεαματικά και οι κύριοι λόγοι είναι : 1) η έλλειψη επαρκούς εμπειρίας από την πλειονότητα των χειρουργών λόγω της σπανιότητας των επανεπεμβάσεων και 2) η διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής λόγω των μετεγχειρητικών συμφύσεων.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στις επανεπεμβάσεις επιβάλλεται η ριζική χειρουργική αντιμετώπιση αφού η κυριότερη ένδειξη της επανεπέμβασης είναι η υποτροπή επί καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι κατανοητό ότι οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Για την ασφαλέστερη διενέργεια της επέμβασης όσον αφορά την ανατομική ακεραιότητα του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα η διεγχειρητική παρακολούθηση της λειτουργίας του. Με απλά λόγια, η όλη διεργασία πραγματοποιείται με την τοποθέτηση δύο ηλεκτροδίων που είναι ενσωματωμένα στον τραχειοσωλήνα και τοποθετούνται από τον Αναισθησιολόγο στο ύψος των φωνητικών χορδών. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται με το ειδικό μηχάνημα από το οποίο εξέρχεται ένας στυλεός που διεγείρει στο χειρουργικό πεδίο το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο χορηγώντας μικρή ποσότητα ρεύματος. Η διέγερση του νεύρου, που είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση της σύστοιχης φωνητικής χορδής με συνέπεια την επαφή της χορδής με το σύστοιχο ηλεκτρόδιο και κατ΄επέκταση το κλείσιμο του κυκλώματος και την επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας του νεύρου.
Εκτός από την διέγερση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου θεμελιώδους σημασίας για την σωστή χρήση του νευροδιεγέρτη είναι και η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, του νεύρου το οποίο πορεύεται μεταξύ κοινής καρωτίδας και έσω σφαγίτιδας και από το οποίο εκφύεται το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο. Το θετικό σήμα από το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι αδιάσειστη απόδειξη της καλής λειτουργίας του σύστοιχου παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.
Η διεγχειρητική παρακολούθηση είναι απαραίτητη σε όλες τις επεμβάσεις, ειδικότερα στις επανεπεμβάσεις.
Σε πρώτες επεμβάσεις μπορεί να προφυλάξει το νεύρο στις περιπτώσεις της ανατομικής παραλλαγής του μη παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου που απαντάται στο 0,5% των περιπτώσεων (1/200). Επίσης σε περιπτώσεις όπου στην πρώτη πλευρά κατά την επέμβαση διαπιστωθεί βλάβη του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, ο χειρουργός μπορεί να παραιτηθεί από την εκτομή του άλλου λοβού του θυρεοειδούς αδένα ή οποία μπορεί να γίνει με πιο ασφαλείς συνθήκες σε δεύτερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση του νευροδιεγέρτη για την παρακολούθηση της λειτουργίας του υπεύθυνου νεύρου για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης.