Η Βιταμίνη C προστατεύει το DNA
Το 1976 ένας γιατρός σε ένα μικρό ερευνητικό Ινστιτούτο στο Menlo Park της Καλιφόρνια , μια κωμόπολη έξω από το Σαν Φρανσίσκο έκανε κάτι , που κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν.
Πήρε 100 ασθενείς , με επίσημη διάγνωση καρκίνου τελικού σταδίου και πρόσθεσε στη διατροφή τους 10 γραμμάρια μιας συστατικής ουσίας κάθε μέρα.
Και έζησαν .
Όχι μόνο για λίγες μέρες , ούτε για λίγους μήνες…
Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν περίπου ένα χρόνο. Ο γιατρός σύγκρινε αυτούς τους 100 ασθενείς με άλλους 1000 επίσης τελικού σταδίου καρκίνου . Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν μόνο 38 ημέρες.
Το όνομα του γιατρού ήταν Linus Pauling και η συστατική ουσία ήταν η βιταμίνη C .
Ο Pauling και ο συνάδελφος του Dr. Ewan Cameron δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους στην Εθνική Ακαδημία των Επιστημών.
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό. Αφοπλίζει μόρια τα οποία ονομάζονται ελεύθερες ρίζες , οι οποίες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα. Η βιταμίνη C απενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, πριν αυτές προκαλέσουν οξείδωση των κυττάρων , η οποία ενεργοποιεί την ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό από το 1980 , αλλά σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την οξειδωτική βλάβη.
Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι τα τελομερή , που είναι τα προστατευτικά καλύμματα στις άκρες του DNA είναι πολύ ευαίσθητα στη οξείδωση. Η βράχυνση των τελομερών , επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων και τα ευαισθητοποιεί στο καρκίνο.
Σε μια Ιαπωνική μελέτη εξέτασαν τη δράση της βιταμίνης C στα τελομερή .Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C , επιβράδυνε τη μείωση των τελομερών έως και 62%.
Η βιταμίνη C επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Προστατεύει το DNA.
Πλούσια σε βιταμίνη C είναι : το θυμάρι και το μαϊντανό , φυλλώδη λαχανικά , πιπεριές , μαύρες σταφίδες , παπάγια , πορτοκάλια , φράουλες και κεράσια .
1 Cameron, E. and Pauling, L. “Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer.” Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 1976. 73:3685-3689.
2 E. Cameron and A. Campbella. “An ‘unpublishable’ clinical trial of supplemental ascorbate in incurable cancer.” Medical Hypotheses, November 1991; Volume 36, Issue 3, Pages 185-189
3 Sebastian J. Padayatty, Hugh D. Riordan, Stephen M. Hewitt, Arie Katz, L. John Hoffer and Mark Levin. “Intravenously administered vitamin C as cancer therapy: three cases.” CMAJ,March 28, 2006; 174 (7).
4 Maramag C, Menon M, Balaji KC, Reddy PG, Laxmanan S. “Effect of vitamin C on prostate cancer cells in vitro: effect on cell number, viability, and DNA synthesis.” Prostate. 1997 Aug 1;32(3):188-95.
5 Furumoto K. et al. “Age-dependent telomere shortening is slowed down by enrichment of intracellular vitamin C via suppression of oxidative stress.” Life Science 1998, vol. 63, no. 11 pp. 935-48
6 Yokoo S, Furumoto K, Hiyama E, Miwa N. “Slow-down of age-dependent telomere shortening is executed … by anti-oxidative effects of pro-vitamin C.” J Cell Biochem. 2004 Oct 15;93(3):588-97.
________________________________________