Και κάρτα υγείας
Η φαρμακευτική δαπάνη φέτος τον Ιανουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν χαμηλότερη 57 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στο ραδιοσταθμό Flash.
Τόνισε ακόμη ότι με την κάρτα υγείας των ασφαλισμένων, που θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος,θα ελέγχονται όλες οι δαπάνες: «Ο στόχος είναι με την κάρτα υγείας από το 2012 να παρακολουθούμε τη διαδρομή του ασφαλισμένου (σε εισαγωγικά ή όχι) ασθενούς, το δρόμο του χρήματος, το δρόμο των ιατρικών πράξεων, μέσα από κανόνες και προϋποθέσεις,που θα καθορίσουμε και μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.
Και σ’ αυτούς τους κανόνες, τόνισε, πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι μας, γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, όλοι οι πάροχοι, δηλαδή, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Όλα θα ελέγχονται και όλα θα λειτουργούν στη βάση κανόνων, που μπορούμε με ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου όχι μόνο να τους θεσπίσουμε, αλλά να ελέγξουμε τη λειτουργία τους, συμπλήρωσε.
Πολύτιμα στοιχεία για τις αλλαγές στο ΕΣΥ
Η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους 40 διοικητές των νοσοκομείων που έχουν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας στο ΕΣΥ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνάντηση και αποτελούν «οδηγό» για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέχρι την 31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το 2010 υπήρξε μείωση 9% στις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, με το ποσοστό να αυξάνεται ακόμα περισσότερο στην Αττική.
Εξαίρεση στην περίπτωση αυτή υπήρξαν έξι νοσοκομεία (Ιπποκράτειο της Αθήνας, «Γεννηματά», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και τα νοσοκομεία σε Σάμο, Γρεβενά και Άμφισσα), τα οποία παρουσίασαν αύξηση μέχρι και 50% στις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.
Συνολικά, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2010 σε δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε 570.000 (αύξηση 24% σε σχέση με το 2009), μειώθηκε ωστόσο σημαντικά η μέση διάρκεια νοσηλείας τους, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Μείωση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύθηκαν παρουσίασαν τα νοσοκομεία σε Καστοριά και Σητεία, καθώς και το Κέντρο Υγείας της Σύμης.
Μείωση 11% σημειώθηκε και στον αριθμό των εργαστηριακών κλινικών εξετάσεων, ως φυσικό επακόλουθο της μείωσης των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία. Αντίθετα, αύξηση 4% καταγράφηκε στα χειρουργεία.
Συνολικά καταγράφηκε μείωση μόλις 5% στις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων το 2010. Ο αριθμός αυτός αφορά σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό.
Πραγματοποιήθηκαν επτά κεντρικοί διαγωνισμοί, αξίας 450 εκατ. ευρώ και 22 «περιφερειακοί» (από νοσοκομεία της Περιφέρειας), αξίας 50 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν διεθνείς διαγωνισμοί, που αφορούν σε ποσά άνω των 103.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο esynet, στο οποίο όλα τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δίνουν… αναφορά σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναφέρθηκε ότι ΚΑΤ και Λαϊκό από τα μεγάλα, καθώς επίσης τα Αγίας Βαρβάρας και Παμμακάριστος, από τα μικρά νοσοκομεία, έχουν παραλείψει να στείλουν στοιχεία.
Επιπλέον, εκκρεμεί η πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι ουσιαστικά θα καλύψουν όσους έφυγαν με σύνταξη το 2009 και το 2010. Εντός του περασμένου έτους υπήρξαν 3.000 παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ενώ έγιναν μόνο 900 προσλήψεις -γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
Μόνο θετικό γεγονός υπήρξαν οι 315 προσλήψεις-μετατάξεις από τον ΟΣΕ. Πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για να γίνουν τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμων. «Ανάσα» για το ΕΣΥ αναμένεται να αποτελέσουν οι 3.800 μετατάξεις-προσλήψεις υπεράριθμων υπαλλήλων από τους καλλικρατικούς δήμους.
Στη μηχανογράφηση, τέλος, έχουν υπαχθεί 60 νοσοκομεία και απομένει να το πράξουν άλλα 50