Στραβισμός
Τι είναι ο Στραβισμός;
Ο στραβισμός αποτελεί μια σχετικά συχνή πάθηση που που συνήθως εμφανίζεται σε μικρή ηλικία. Η πάθηση συνίσταται στο ότι οι άξονες όρασης των δυο ματιών δεν είναι παράλληλοι. Διακρίνεται σε συγκλίνοντα ή εσωτροπία(στραβισμός προς τη μύτη) και σε αποκλίνοντα ή εξωτροπία(στραβισμός προς το αυτί). Υπάρχουν και σπανιότεροι τύποι στραβισμού. Ο στραβισμός ποικίλει σε μέγεθος (γωνία) από μικρής γωνίας μέχρι πολύ μεγάλης γωνίας. Σε άλλους η γωνία στραβισμού είναι σταθερή και σε άλλους μεταβαλλόμενη. Μερικές φορές στραβισμός εμφανίζεται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες (πχ. κούραση, ασθένεια, άγχος, έντονη κοντινή εργασία κλπ).
Ένας στραβισμός, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, έχει σημαντικές συνέπειες στην εν γένει λειτουργία της όρασης. Ένα παιδικό μάτι που στραβίζει χάνει σταδιακά την ικανότητα να διακρίνει καθαρά και καταντά λειτουργικά ανίκανο.
Όταν υπάρχει υπόνοια στραβισμού είναι απαραίτητη μια σωστή οφθαλμολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος εμφάνισης του στραβισμού και να καθορισθεί εγκαίρως η θεραπευτική αγωγή. Όταν ο ΄΄στραβισμός΄΄ δεν υποχωρεί μετά τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής, θα πρέπει το παιδί να εξετάζεται από οφθαλμίατρο.
Συνήθως οι στραβισμοί της παιδικής ηλικίας οφείλονται είτε σε λειτουργική δυσαρμονία των μυών (βρεφικοί) ή σε διαθλαστικά προβλήματα. Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις είναι δυνατόν να οφείλονται σε νευροοφθαλμικές παθήσεις.
Εκτός από τους στραβισμούς της παιδικής ηλικίας υπάρχουν και οι στραβισμοί που πρωτοεμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία. Αυτοί είναι σπάνιοι και κατά κανόνα έχουν ως αφορμή παθολογικά αίτια.
Η αντιμετώπιση των στραβισμών της παιδικής ηλικίας εξαρτάται από τα αίτια, τη μορφή και τους επιδιωκόμενους θεραπευτικούς στόχους. Κατά κανόνα, το θεραπευτικό σχήμα πρώτα στοχεύει στην αποκατάσταση της οπτικής ικανότητας του κάθε ματιού(γυαλιά, θεραπεία κάλυψης κ.ά.) και μετά στην αποκατάσταση της θέσης των δύο ματιών(είτε με γυαλιά ή χειρουργικά).