Τι προσφέρει η ορθοδοντική θεραπεία ;
* Σωστή λειτουργία του στόματος ( μάσηση, ομιλία ).
* Τα ίσια δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα και παραμένουν καθαρά, με συνέπεια λιγότερα μελλοντικά προβλήματα στα δόντια και τα ούλα.
* Όμορφο χαμόγελο και πιο ευχάριστο πρόσωπο, δηλαδή ενίσχυση της αυτοπεποίθησης !
* Περιορίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης της γνάθου με το κρανίο.
Ποίες είναι οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων ;
Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Το μέγεθος δοντιών και γνάθων καθώς και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικά , που κληρονομούνται από τους γονείς προς τα παιδιά.
*Ως κληρονομικός παράγων μπορεί να θεωρηθεί η περίπτωση κατά την οποία το παιδί έχει κληρονομήσει μεγάλα δόντια από τον πατέρα και μικρές γνάθους από την μητέρα, με αποτέλεσμα τα δόντια να μη χωράνε και να εμφανίσουν έντονο συνωστισμό.
*Ως περιβαλλοντικοί παράγοντες χαρακτηρίζονται διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες όπως ή στοματική αναπνοή, ο θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων ( μολύβια ), με αποτέλεσμα τα δόντια να μεταναστεύουν και να διαταράσσεται η αρμονική σχέση των γνάθων με άμεση επίπτωση στην αισθητική του προσώπου.
* Άλλη κατάσταση, η οποία συχνά προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών από τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει, διότι, λόγω της μετακίνησης των παρακειμένων δοντιών χάνεται ο χώρος, που τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρήσουν μέχρι την αναστολή των μόνιμων δοντιών. Έτσι όταν έρθει ο καιρός να ανατείλουν τα μόνιμα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός ή άλλα συναφή προβλήματα.
Μπορούν οι ενήλικες να αναζητήσουν ορθοδοντική θεραπεία ;
Η ορθοδοντική θεραπεία δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των παιδιών και των εφήβων, γιατί η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο για την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας. Κάθε ενήλικας που δεν είχε την ευκαιρία να διορθώσει το ορθοδοντικό του πρόβλημα σε μικρή ηλικία, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον τα δόντια και τα ούλα του είναι σε καλή κατάσταση. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην ορθοδοντική των παιδιών και των ενηλίκων είναι ότι στους ενήλικες δεν υπάρχουν αυξητικές δυνατότητες και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το σχήμα των φατνιακών αποφύσεων. Έτσι στους ενήλικες καταλήγουμε πιο συχνά σε εξαγωγές μονίμων δοντιών προκειμένου να διορθωθεί το ορθοδοντικό τους πρόβλημα.
Είναι επώδυνη η ορθοδοντική θεραπεία ;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Η Αλήθεια είναι ότι τα δόντια για τις 2 πρώτες ημέρες μετά από κάθε επίσκεψη στο ιατρείο είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή. Σε καμιά περίπτωση όμως τα σιδεράκια ή τα σύρματα που χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε τα δόντια δεν πονάνε.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάμε το παιδί μας στον ορθοδοντικό ;
Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού σας είναι αυτή των 7-8 χρονών. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Η αναβολή θεραπείας ορισμένων προβλημάτων σε μικρή ηλικία για αργότερα καθιστά τότε δύσκολη την αντιμετώπισή τους.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την έγκαιρη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας ;
* Μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών.
* Καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση.
* Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στην θεραπεία.
* Μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των μικρών ασθενών στους μηχανισμούς και καλύτερη συνεργασία.
* Πρακτικά ευκολότερη θεραπεία, λόγω λιγότερων υποχρεώσεων των παιδιών του Δημοτικού από αυτά του Γυμνασίου και Λυκείου.
* Τα μικρότερα παιδιά δεν ντρέπονται και γενικά δεν έχουν τις αναστολές των μεγαλύτερων.
*Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια σχεδόν τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση. Λόγω της καλύτερης εμφάνιση του στόματος και του προσώπου γενικότερα.
* Οι ασθενείς, στους οποίους ο σκελετός έχει πλέον διαμορφωθεί, οδηγούνται συχνότερα σε θεραπείες με εξαγωγές μόνιμων δοντιών, ή όταν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα απαιτείται ίσως και κάποια χειρουργική επέμβαση.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ορθοδοντικά προβλήματα ;
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι προβλημάτων.
*Ο πρώτος τύπος είναι τα οδοντικά προβλήματα, όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν σωστές θέσεις στην οστική τους βάση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνωστισμένα, με διαστήματα στροφές. Συνήθως τα προβλήματα αυτά δεν είναι εμφανή, όταν το στόμα είναι κλειστό.
* Ο δεύτερος τύπος είναι τα σκελετικά προβλήματα, όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου. Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η βελτίωση των θέσεων των δοντιών και η αρμονία του προσώπου.
* Τέλος, στον τρίτο τύπο ο ασθενής παρουσιάζει συνδυασμό οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων, τα οποία έχουν επίπτωση όχι μόνο στην περιοχή του στόματος, αλλά και στην εμφάνιση του προσώπου.
Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν ;
Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί μηχανισμοί, όταν ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος του από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κατά την θεραπεία και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό
Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με κινητούς μηχανισμούς (μασελάκια), αλλά αυτοί οι μηχανισμοί διορθώνουν πολύ περιορισμένα (τοπικά) προβλήματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθοδοντική απαιτεί ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια), που δεν διορθώνουν μόνο τη θέση των δοντιών, αλλά αποκαθιστούν και την αρμονία των χειλέων και την αισθητική του προσώπου γενικότερα.
Πόσο διαρκεί μία ορθοδοντική θεραπεία ;
Η διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την βαρύτητα του προβλήματος..
. Για την προληπτική ορθοδοντική απαιτούνται μόλις 2-3 μήνες ενεργούς φάσης και στη συνέχεια απλή συγκράτηση του αποτελέσματος για περίπου 1 χρόνο. Για την πλήρη κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία χρειάζονται από 18 ως 30 μήνες (1,5 ως 2,5 χρόνια),ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και τη συνεργασία του ασθενούς.
Γίνεται να “ισιώσω” τα δόντια μου χωρίς σιδεράκια ;
Ναι, σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό χάρη στη νέα μέθοδο invisalign. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μια σειρά από λεπτούς διαφανείς νάρθηκες που εφαρμόζουν με ακρίβεια πάνω στα δόντια. Οι νάρθηκες αυτοί σταδιακά μετακινούν και ισιώνουν τα στραβά δόντια, χωρίς να χρησιμοποιούνται τα κλασσικά σιδεράκια.
Μετά από δύο εβδομάδες αντικαθιστούμε τους παλιούς νάρθηκες με καινούργιους που θα συνεχίσουν τη μετακίνηση των δοντιών για άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να τοποθετήσουμε τους επόμενους κ.ο.κ. Έτσι συνεχίζεται η πρόοδος της θεραπείας με την ανά δύο εβδομάδες εναλλαγή των ναρθήκων μέχρι τα δόντια να έρθουν στην επιθυμητή θέση.
Οι νάρθηκες κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή, με βάση τις οδηγίες του οδοντίατρού του, από το εξειδικευμένο εργαστήριο invisalign (το μοναδικό παγκοσμίως) στην California των ΗΠΑ με την χρήση τρισδιάστατης ηλεκτρονικής τεχνολογίας περισσότερες πληροφορίες στο www.invisalign.com
Η μέθοδος invisalign δεν έχει καμία σχέση με τους συμβατικούς κινητούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς (μασελάκια).
Πλεονεκτήματα & περιορισμοί.
Το βασικό πλεονέκτημα είναι αισθητικό, καθώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά ορθοδοντικά προβλήματα χωρίς σιδεράκια. Οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι και είναι απόλυτα αποδεκτοί από τους ασθενείς μας. Η μέθοδός είναι αξιόπιστη και ασφαλής, και τα αποτελέσματα πολύ ικανοποιητικά.
Το γεγονός μάλιστα ότι οι νάρθήκες μπορούν να αφαιρεθούν από τον ίδιο τον ασθενή διευκολύνει την διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής
Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με invisalign κυμαίνεται από 8 έως και 16 μήνες και εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος.
Η μέθοδος invisalign δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσείς ορθοδοντικών προβλημάτων.
Το κόστος της μεθόδου είναι κατά 40-50 % υψηλότερο σε σχέση με την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια.