Αρθροσκόπηση γόνατος
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία μικρής επεμβατικότητας τεχνική κατά την οποία μέσω μικρών οπών του δέρματος (περίπου 1 εκ) εισάγεται στην άρθρωση μία κάμερα, μέσω της οποίας γίνεται η επισκόπηση και η εύρεση της πιθανής βλάβης, και εργαλεία, με τα οποία διενεργούνται οι θεραπευτικές τεχνικές.
Κακώσεις γόνατος
Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι ασθενείς για αρθροσκόπηση γόνατος είναι οι αθλητές ή αθλητικοί νέοι με ιστορικό κάκωσης (στροφικής ή μη) του γόνατος και με πόνο που δεν βελτιώνεται μετά από ανάπαυση και φυσιοθεραπεία. Οι συνηθέστερες δραστηριότητες που σχετίζονται με κακώσεις γόνατος είναι το ποδόσφαιρο, το αλπικό σκι και τα περισσότερα αθλήματα επαφής.
Στην κάκωση του γόνατος μπορεί να υποστούν ρήξη οι μηνίσκοι (έσω και έξω), οι χιαστοί σύνδεσμοι (πρόσθιος, οπίσθιος), οι πλάγιοι σύνδεσμοι (έσω, έξω) ή να υπάρξουν χόνδρινες βλάβες στο μηριαίο, την κνήμη ή την επιγονατίδα.
-
Ρήξεις μηνίσκων
Συνηθέστερα υφίσταται ρήξη ο έσω μηνίσκος. Στις περιπτώσεις αυτές ο χειρουργός στοχεύει στη συρραφή του μηνίσκου (με αρθροσκοπικά ράμματα ή βέλη) ή τη μερική εκτομή του και την ομαλοποίηση του κολοβώματος (όταν είναι αδύνατη η συρραφή).
-
Ρήξη χιαστών συνδέσμων
Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί τη συνηθέστερη εντόπιση. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Γενικά είναι αποδεκτό ότι σε ρήξη μεγαλύτερη του 50% της μάζας του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ενδείκνυται η ανακατασκευή. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, οι πιο ευρύτερα χρησιμοποιούμενες από τις οποίες είναι η χρήση τμήματος του επιγονατιδικού τένοντα και η λήψη μοσχεύματος ισχνού και ημιτενοντώδους (τένοντες που βρίσκονται στη γειτονική του γόνατος περιοχή).
-
Χόνδρινες βλάβες
Οι χόνδρινες βλάβες αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με ομαλοποίηση της χόνδρινης επιφάνειας ή τη διενέργεια μικροκαταγμάτων.
Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης του γόνατος
Η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται και σε περιπτώσεις με αρχόμενη αρθρίτιδα. Η τεχνική αποσκοπεί στην πλύση του γόνατος, την αφαίρεση των ελεύθερων σωμάτων, την αφαίρεση οστεοφύτων όπου αυτό είναι δυνατό, την ομαλοποίηση του αρθρικού χόνδρου καθώς και τη διάγνωση της βαρύτητας της αρθρίτιδας. Πάντως, τόσο ο χειρουργός όσο και ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός στις προσδοκίες του μετά την αρθροσκόπηση στην πρώιμη αρθρίτιδα, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι προβλέψιμα και η διάρκεια βελτίωσης των συμπτωμάτων ποικίλει.