Το 1/3 του πληθυσμού είναι υπερτασικό,
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο οι υπερτασικοί παγκοσμίως
Το 1/3 του πληθυσμού είναι υπερτασικό, με το 50% από αυτούς να μην το γνωρίζει. Από αυτούς που το γνωρίζουν το 50% λαμβάνει θεραπεία και το άλλο 50% αδιαφορεί. Ωστόσο, την πιεσή του ρυθμίζει μόνο το 12 με 15% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, ενόψει του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπέρτασης που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, 17 με 16 Μαρτίου.
Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υπεύθυνη για το 65% του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη σύγχρονη κοινωνία, επισήμαναν οι επιστήμονες.
Και όμως για την υπέρταση υπάρχει ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο, υπογράμμισε ο Χρύσανθος Ζαμπούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, και αυτό είναι η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα. Οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν ημερησίως 5-6 γραμμάρια αλάτι, σήμερα έχει αυξηθεί στα 9 γραμμάρια, και στην Αμερική στα 13 γραμμάρια. Ο οργανισμός λαμβάνει αλάτι από τις φυσικές τροφές γύρω στα 3 γραμμάρια και δεν χρειάζεται άλλο, ανέφερε ο κ. Ζαμπούλης.
Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ενημέρωση του κοινού για το «κρυμμένο αλάτι», αυτό δηλαδή που βρίσκεται στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% του αλατιού που λαμβάνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα και μόνο 10% είναι αυτό που βάζουμε με την αλατιέρα.
Στην Αγγλία έχει επέλθει συμφωνία με τους αρτοποιούς για μείωση του αλατιού στο ψωμί και τα δημητριακά και στην Αμερική ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πέτυχε συμφωνία με τους εστιάτορες ώστε έως το 2020 να μειωθεί το αλάτι κατά 3 γραμμάρια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση κατά 18% των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ανάλογη καμπάνια για μείωση του αλατιού στα τρόφιμα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα. Το θετικό που καταγράφεται είναι η αναγραφή στις ετικέτες των πριόντων του ποσοστού περιεκτικότητας αλατιού ανά 100 γραμμάρια.
Η υπέρταση συνδέεται άμεσα και με την παχυσαρκία, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας καθηγητής Αναστάσιος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία. Αλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το άγχος, το κάπνισμα, η ηλικία (έχει καταγραφεί ότι σε ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό των υπερτασικών αγγίζει το 85%), και το φύλο, καθώς οι άνδρες παρουσιάζουν πίεση σε μικρότερη ηλικία απ ότι οι γυναίκες, αλλά στην πορεία τα ποσοστά εμφάνισης αρτηριακής πίεσης ανδρών και γυναικών δεν διαφέρουν. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει την πίεση και στα παιδιά, γι αυτό οι παιδίατροι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Οι ομιλητές έκαναν λόγο για οργανωμένο πρόγραμμα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού, καθώς όπως διευκρίνισαν πρόκειται για ασυμπτωματική νόσο, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην γνωρίζουν ότι είναι υπερτασικοί.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε την ηλικία μας ή το φύλο μας. Όμως σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να ρυθμίσουμε την πιεσή μας. Παρατηρείται ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες ρυθμίζουν καλύτερα την πιεσή τους απ΄ότι οι νέοι.
Σήμερα ανέφεραν οι ομιλητές υπάρχουν νέα φάρμακα και νέοι συνδυασμοί δύο και τριών φαρμάκων που διευκολύνουν τους υπερτασικού ασθενείς να πετύχουν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.
www.kathimerini.gr