Τα αντισυλληπτικά χάπια αδειάζουν το γυναικείο σώμα από σημαντικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά!
Γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικές αντισυλληπτικές μεθόδους παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα απαραίτητων, για τον οργανισμό, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, εν συγκρίσει με γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους φάρμακα, έδειξε μελέτη που προέρχεται από την κλινική Μαιευτικής και Γυναικολογίας του τμήματος Ιατρικής Albert Einstein στο νοσοκομείο Bronx-Lebanon.
Στη μελέτη σύγκριναν την επίδραση τριών μεθόδων αντισύλληψης, (την αντισύλληψη με χάπια, με κολπικό δακτύλιο και με διαδερμικά επιθέματα/έμπλαστρα) στα επίπεδα του ορού του συνενζύμου Q(10), α-τοκοφερόλης, γ-τοκοφερόλης και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε γυναίκες προ-εμμηνόπαυσης.
Το συνένζυμο CoQ10 θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά, καθώς η α-τοκοφερόλη αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό των ενεργών τοκοφερολών (αντιστειρωτικές βιταμίνες).
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 70 υγιείς, μη καπνίστριες, προ-εμμηνόπαυσης γυναίκες και με ίδιο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο. Από αυτές, οι 40 γυναίκες δεν χρησιμοποιούσαν κάποια μέθοδο ορμονικής αντισύλληψης και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Ανάμεσα στις 30 γυναίκες που λάμβαναν αντισύλληψη, οι 15 έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι δια του στόματος (Triphasic OC) για τουλάχιστον 6 μήνες, 5 είχαν τοποθετήσει κολπικό δακτύλιο (NuvaRing) για τις ημέρες 1-21 για συνολική περίοδο 6 κύκλων και 10 χρησιμοποιούσαν το διαδερμικό επίθεμα (Ortho Evra) για 3 συνεχόμενες εβδομάδες κάθε μήνα τουλάχιστον για 6 κύκλους.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι λίγες έρευνες εστιάζουν στην επίδραση της αντισύλληψης με ορμόνες στα επίπεδα των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών, αλλά παρατήρησαν ότι προγενέστερη έρευνα έδειξε πως η ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και των επιπέδων των αντιοξειδωτικών στον ορό του αίματος μπορεί να οδηγήσει τα κύτταρα σε οξειδωτικό στρες και επακόλουθη απόπτωση (κυτταρικός θάνατος). Το οξειδωτικό στρες άλλωστε ενοχοποιείται ότι εμπλέκεται στην εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακών, καρκίνου, καταρράκτη και γήρανσης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι οι φυσικές ωοθηκικές ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα, κατέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικές αντισυλληπτικές μεθόδους έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που εξετάζει την επίδραση της λήψης εξωγενών ωοθηκικών ορμονών (τεχνητών) στα επίπεδα της βιταμίνης Ε και του συνενζύμου CoQ10 του ορού σε υγιείς, προ-εμμηνόπαυσης γυναίκες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στον ορό του αίματος του συνενζύμου CoQ10, της α τοκοφερόλης και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας (TAOC- total antioxidant capacity) στις γυναίκες που λάμβαναν κάποια ορμονική αντισυλληπτική μέθοδο, σε σχέση με αυτές που δεν χρησιμοποιούσαν. Επιπλέον, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα αντισυλληπτικά επιθέματα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των υπό μελέτη χαρακτηριστικών.
Οι μεταβολές των επιπέδων του συνενζυμου Q10 και της α-τοκοφερόλης που προκαλούνται από την αντισύλληψη με χρήση ορμονών και οι πιθανές επιδράσεις των εξωγενών ωοθηκικών ορμονών στο οξειδωτικό στρες, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από ερευνητές και γυναικολόγους στο μέλλον.
Βιβλιογραφία
Effects of Oral, Vaginal, and Transdermal Hormonal Contraception on Serum Levels of Coenzyme Q10, Vitamin E, and Total Antioxidant Activity
Prabhudas R. Palan, Felix Strube, Juraj Letko, Azra Sadikovic, and Magdy S. Mikhail
Obstet Gynecol Int. 2010; 2010: 925635.
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr