Οι καρδιολογικοί έλεγχοι δεν αλλάζουν τον θεραπευτικό σχεδιασμό!
“Ούτε καλό, ούτε κακό”
Νέα Υόρκη – Κατά την απουσία συμπτωμάτων καρδιακής νόσου, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι καρδιολογικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία και το ηχοκαρδιογράφημα, είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Μελετώντας παλαιότερα στοιχεία ο Δρ Ντάνιελ Χακμαν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι καρδιολογικός έλεγχος με τις προαναφερόμενες διαγνωστικές μεθόδους δεν αλλάζει την συνταγογράφηση, ούτε τη διατροφή και τις συνήθειες ως προς τη γυμναστική ή αν ο ασθενής θα συνεχίσει να καπνίζει ή όχι.
Οι παράμετροι αυτές επηρεάζουν τον ατομικό κίνδυνο καρδιακής νόσου, που αναλογεί σε περισσότερους από ένα στους τρεις θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Σύμφωνα με την θεωρία, η προληπτική εξέταση της καρδιάς ενδεχομένως να αναδεικνύει προβλήματα, όπως η οικοδόμηση ασβεστίου που μελλοντικά μπορεί να εμποδίσει την παροχή αίματος προς τον καρδιακό μυ. Αυτό λοιπόν επιτρέπει στον γιατρό και τον ασθενή να λάβουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη ενός πιθανού εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και παρόμοιων παθήσεων.
Οι αξονικές τομογραφίες στοιχίζουν πολλά χρήματα και εκθέτουν τον οργανισμό σε ακτινοβολία. Ενώ, όπως συμβαίνει και με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τα καρδιακά νοσήματα, δεν έχει ποτέ αποδειχθεί ότι συντελούν στην βελτίωση της υγείας των ασυμπτωματικών ασθενών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε τέτοιες εξετάσεις. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άτομα υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητες, πόσες αναλογούν σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά.
Το σίγουρο είναι ότι οι αξονικές τομογραφίες θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα καρδιοπάθειας, εκτός των κλινικών δοκιμών.
Η παρούσα μελέτη είναι ανασκόπηση επτά προηγούμενων ερευνών που εστίασαν στο αν ο καρδιολογικός έλεγχος είχε επίπτωση στον τρόπο ζωής του ασθενή και την θεραπεία που έλαβε.
Στις μελέτες είχαν περιληφθεί άτομα χωρίς συμπτώματα καρδιολογικά, ενώ ορισμένοι είχαν μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και ορισμένοι ήταν υγιείς μεσήλικες.
Από την επεξεργασία των στοιχείων δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ αυτών που είχαν κάνει καρδιολογικό έλεγχο και αυτών που δεν είχαν κάνει.
HEALTH.IN.GR