Ο καρκίνος του στόματος δεν κάνει διακρίσεις…

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μία από τις δέκα πιο συχνές μορφές καρκίνου, αφού αντιπροσωπεύει το 3%-5% περίπου του συνολικού αριθμού των καρκίνων στον άνθρωπο. Η συχνότητα του καρκίνου του στόματος εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα καταγράφονται ετησίως στον κόσμο, καθώς και 300.000 θάνατοι. Έχει εκτιμηθεί ότι ο καρκίνος του…
στόματος σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε πέντε ώρες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και οκτώ νέων περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται 37.000-40.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο και πάνω από 8.000 θάνατοι. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι καταγράφονται 600-700 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ στο ίδιο διάστημα περίπου 200 ασθενείς πεθαίνουν. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή ποικιλία στο στόμα, που αντιπροσωπεύει το 95% περίπου των κακοήθων όγκων του στόματος.

Η νόσος προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 40 ετών, με ανησυχητική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια σε μικρότερες ηλικίες. Η μεγάλη αύξηση στις γυναίκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση του καπνίσματος και την κατανάλωση αλκοόλ.

Παρά το γεγονός ότι το στόμα είναι ανοικτή κοιλότητα εύκολα προσιτή σε εξέταση και οι ασθενείς πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο για προβλήματα δοντιών, η διάγνωση καρκίνου, συνήθως, καθυστερεί. Έχει υπολογιστεί ότι στο 50%-60% των ασθενών, υπάρχουν μεταστάσεις κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος αποτελεί την πιο κρίσιμη φάση για επιτυχή θεραπεία και επιβίωση.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν το Σάββατο 9 Απριλίου 2011στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, ώρες 09:00-14:00, στην Ημερίδα που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Στοματολογίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.