Στόχος να μειωθεί η σπατάλη
Τρεις μήνες διαλόγου ξεκινούν από σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, κήρυξε το πρωί την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη συγχώνευση των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας και δήλωσε ότι από 1ης Ιουλίου θα έχει τις συνολικές αποφάσεις, θα τις θέσει στον κοινωνικό διάλογο και στη συνέχεια στη Βουλή, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις.
Στην ομιλία του έκανε λόγο για πέντε μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες κοινό διοικητή, κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης, είτε για να γίνεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε για να προχωράει η αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών.
Ο διάλογος, πάντως, ξεκίνησε με απουσίες, καθώς οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ δεν προσήλθαν, χαρακτηρίζοντας τον κοινωνικό διάλογο προσχηματικό με προειλημμένες αποφάσεις.
Ο υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά στην έναρξη του διαλόγου ότι παρά το ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων χωρών σε πολλούς τομείς, η σπατάλη, που γίνεται, είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Παρά την υψηλή δαπάνη, είπε, ο κόσμος δεν μένει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες υγείας παρ΄ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς και τα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια.
Από τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει για το σύστημα φαίνεται ότι οι γιατροί είναι κατανεμημένοι ανισομερώς στη χώρα και έχουν γίνει λάθη όσον αφορά την τοποθέτησή τους ανά ιατρική ειδικότητα.
Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κακή κατανομή του παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αφορούν κυρίως μονάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και αρκετά μικρά περιφερειακά νοσοκομεία.
Προς το παρόν, αναμένονται και οι προτάσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τον διάλογο που θα συνεχιστεί και θα αφορά τις συγχωνεύσεις.
«Στόχος του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων θα είναι οι πολίτες να εισπράττουν το αντίστοιχο των πόρων που δαπανούμε στην υγεία», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.