Νοσοκομειακή Περίθαλψη
1. Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται από:
α. Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ν.Δ. 2592/1953.
β. Κρατικά Θεραπευτήρια
γ. Νοσηλευτικά Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. 434/1651 (ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ Β’/ΑΡ.Φ. 131/24-2-94)
δ. Συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές.
2. Για την εισαγωγή του ασφαλισμένου σε Κρατικό Νοσοκομείο, ή Θεραπευτήριο, δεν απαιτείται η έκδοση από το Ταμείο σχετικού εισιτηρίου. Ως εισιτήριο θεωρείται η αναγραφή από το Κρατικό Νοσοκομείο, ή Θεραπευτήριο στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου ο χρόνος νοσηλείας και το είδος της πάθησης.
Για την εισαγωγή του ασφαλισμένου σε συμβεβλημένες κλινικές απαιτείται γνωμάτευση του ειδικού κατά περίπτωση θεράποντα ιατρού. Η γνωμάτευση αυτή προσκομίζεται στο Ταμείο προς έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό και η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία εκδίδει σχετικό εισιτήριο στο οποίο αναγράφεται ο πιθανός χρόνος νοσηλείας και η θέση νοσηλείας. Το εισιτήριο αυτό ισχύει για 15 ημέρες. Για κάθε παράταση νοσηλείας απαιτείται γνωμάτευση του ιατρού της κλινικής και έγκριση της από τον ελεγκτή ιατρό του Ταμείου.
3. Σε περίπτωση έκτακτης εισαγωγής σε συμβεβλημένη κλινική ο ασφαλισμένος υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως το Ταμείο πριν από την έξοδο του και όχι περισσότερο από 5 εργάσιμες μέρες, διαφορετικά το Ταμείο αναλαμβάνει τη δαπάνη νοσηλείας από την ημέρα ενημέρωσης του.
4. Νοσηλεία ασφαλισμένου σε μη συμβεβλημένη κλινική επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει στο ταμείο πριν από την έξοδο του και όχι σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 εργασίμων ημερών, γνωμάτευση της κλινικής για το επείγον της εισαγωγής και τον πιθανό χρόνο νοσηλείας. Η δαπάνη της νοσηλείας κοστολογείται με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο.
Τυχόν λόγοι ανωτέρας βίας, που δικαιολογούν την παράλειψη ενημέρωσης των παραγράφων 3 και 4 εξετάζονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ταμείου.
5. Η περίθαλψη σε ιδιωτική κλινική, συνεχής ή με διακοπές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τρεις (3) μήνες μέσα στο έτος και για την ίδια ασθένεια. Παράταση νοσηλείας πέραν του τριμήνου επιτρέπεται, ύστερα από γνωμάτευση του Δ/ντού της κλινικής και έγκριση του ελεγκτή ιατρού. Πριν από την έκδοση κάθε εισιτηρίου, θα ελέγχεται από τον αρμόδιο υπάλληλο τυχόν προηγούμενη νοσηλεία τριμήνου εντός του ίδιου έτους.
Η παροχή περίθαλψης από τα νευροψυχιατρικά Νοσοκομεία, ή νευροψυχιατρικές κλινικές, στους ασφαλισμένους που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις, επιτρέπεται μέχρι δεκαέξι (16) μήνες, κατά ανώτατο όριο. Παράταση νοσηλείας πέραν των 16 μηνών επιτρέπεται, ύστερα από απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής.
Για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο και λοιμώδεις παθήσεις, η νοσηλεία τους για τις ασθένειες αυτές είναι ανεξάρτητη της νοσηλείας για άλλη ασθένεια και δεν συνυπολογίζεται στο καθοριζόμενο ανώτατο όριο της τρίμηνης νοσηλείας.
Σε δυσίατες παθήσεις παράταση νοσηλείας του ασφαλισμένου μπορεί να επιτραπεί ύστερα από γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του Ταμείου.
“Όλα τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα Κρατικά Νοσοκομεία και Θεραπευτήρια.
Ο αριθμός εισιτηρίου, η διάγνωση, το θεραπευτήριο και οι ημέρες νοσηλείας καταχωρούνται στο ατομικό βιβλιάριο του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου σε κλινική, συμβεβλημένη ή μη, χωρίς την έκδοση σχετικού εισιτηρίου πριν ή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ή χωρίς ειδοποίηση του Ταμείου για την εισαγωγή σε μη συμβεβλημένη κλινική, το Ταμείο δεν μπορεί να έκδοση εισιτήριο μετά την έξοδο, ή να αναλάβει τις δαπάνες νοσηλείας σε μη συμβεβλημένη κλινική”.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. 434/1651 (ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ Β’/ΑΡ.Φ. 131/24-2-94)
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ασφαλισμένου σε κλινική, συμβεβλημένη ή μη, αυτή υποχρεούται να αναγράφει τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις στο βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου, το οποίο προσκομίζεται στο Ταμείο, για έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό, πριν από την έξοδο του ασθενούς. Μετά την έξοδο του ασθενούς, φάρμακα ή παρακλινικές εξετάσεις δεν εγκρίνονται εκτός ειδικών περιπτώσεων κατά την κρίση του ελεγκτή ιατρού.
Ως θέση νοσηλείας του δικαιούχου περίθαλψης από το Ταμείο καθορίζεται η Βα.
6. Η αποκλειστική νοσοκόμα χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ανάλογα με την κρίση του ελεγκτή ιατρού και για μια βάρδια το 24ωρο. Για τη χορήγηση αποκλειστικής νοσοκόμας απαιτείται γνωμάτευση του διευθυντή της κλινικής του Θεραπευτηρίου, που νοσηλεύεται ο ασθενής και έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό κατά το χρόνο νοσηλείας του ασφαλισμένου.
Το ύψος της αμοιβής της αποκλειστικής νοσοκόμου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό, που καθορίζεται κάθε φορά από το Υπουργείο Εργασίας.