Όταν ο γονιός ξαναπαντρεύεται!
Το κύριο ερώτημα των παιδιών είναι το γιατί οι γονείς του δεν θέλουν να είναι μαζί. Το ποίο σημαντικό απο την πλευρά των γονιών είναι να είναι ειλικρινείς και να συζητάνε με τα παιδιά τους για τις σχέσεις τους. Επίσης σημαντικό είναι συζητιέται συχνά και να επιβεβαιώνεται ότι η σχέση τους με το παιδί δεν επηρεάζει τη σχέση τους με τον άλλο γονιό αλλά και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τον νέο γάμο. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η σχέση τους με τους γονείς είναι μοναδική και δεν επηρεάζεται απο τις σχέσεις των γονιών με τους άλλους ανθρώπους.
Στην περίπτωση ενός νέου γάμου το παιδί ανησυχεί για το μέλλον του και κυρίως φοβάται πως θα παραμείνει έξω από την νέα οικογένεια. Μπορεί να κατηγορεί και να προσβάλει τον γονιό όμως η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να ληφθεί σαν προβληματική. Ο γονιός θα πρέπει να αναγνωρίσει τους φόβους του παιδιού και την προσπάθεια του να ξανακερδίσει τον χαμένο έλεγχο που είχε στο σπίτι και στη σχέση τους. Καλό θα ήταν το παιδί να έχει την ελευθερία να εκφράζει τη γνώμη του στο γονιό του και συζητούνται κάποιες παρατηρήσεις που γίνονται, ώστε τα σχόλια αυτά να μην καταλήγουν σε συγκρούσεις αλλά σε εποικοδομητική τεκμηριωμένη συζήτηση.
Προσοχή:
* τα παιδιά αισθάνονται ότι θα παραμεληθούν και ότι ο νέος γάμος θα είναι η πρώτη προταιρεότητα για τον γονιό τους
* δεν μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους ενώ μπορεί να αναφέρουν ότι είναι όλα εντάξει, μέσα τους ανησυχούν και τους δημιουργούνται ερωτήματα για το ποιοί είναι, ποιός κανονίζει για τη ζωή τους και θεωρούν ότι το μέλον τους είναι αβέβαιο
* Προτρέψτε τα παιδιά σας να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις ανησυχίες τους και την άποψή τους για την νέα σχέση. Όμως βάλτε όρια στο να μη σας θέτουν όρους στην ερωτική σας ζωή.
* Εξηγήστε πολύ ξεκάθαρα ότι μέσα σε αυτή τη σχέση αισθάνεστε καλά, είστε ευτυχισμένοι και είναι μιά επιλογή σας την οποία θα πρέπει να στηρίξουν
* Εξηγήστε και επιβεβαιώνετε συχνά ότι το παιδί είναι το ποιό σημαντικό άτομα στη ζωή σας, όμως πρέπει να προχωρήσετε και σε προσωπικό επίπεδο
* Εξηγήστε κα υποσχεθείτε ότι η σχέση σας με το παιδί δεν πρόκειται να αλλάξει
* Περιγράψτε τα χαρακτηριστικά της νέας σχέσης σας τα οποία θα αρέσουν στο παιδί σας
Για να προσαρμοστεί σωστά το παιδί σας στην νέα οικογενειακή δομή η πρώτη επαφή είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις. Φέρτε σε επαφή το παιδί με τη νέα σας σχέση σταδιακά. Ειδικότερα οι έφηβοι μπορεί να κρατήσουν το θυμό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αρχικά προτείνονται συναντήσεις για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχουν και τρίτα πρόσωπα, όπως πχ τα παιδιά του συντρόφου σας. Πριν απο την πρώτη συνάντηση μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας όπως και στο σύντροφό σας ιδέες για το τί μπορούν να συζητήσουν έτσι ώστε να διευκολύνετε την πρώτη επαφή.
Δώστε στο παιδί τους χρόνο και ηρεμία για να προσαρμοστούν στο νέο πρόσωπο. Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται για το αν το παιδί τους θα συμπαθήσει το σύντροφό τους και πιέζουν τις καταστάσεις. Αύτο συνήθως αποτυγχάνει επειδή οι περισσότεροι έφηβοι δεν θέλουν οι γονείς τους να τους υποδεικνύουν τι θα κάνουν. Δίνοντας στο παιδί το χρόνο που θα χρειαστεί με το δικό του ρυθμό, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
Αφότου έχει αναπτυχθεί μια σχετικά καλή σχέση με το παιδί σας και το σύντροφό σας, σχεδιάστε να του γνωρίσετε και τα παιδιά του. Η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να είναι σύντομη και ακόμη καλύτερα θα ήταν εάν σχεδιάζετε κάποια δραστηριότητα στην οποία θα συμμετέχουν τα παιδιά για να προβλεφθεί η αμηχανία και να υπάρξει παιχνίδι και συνεργασία.
Όταν επίκειται γάμος, είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας χωρίς καθηστερίσεις. Οι έφηβοι είναι πολύ ευαίσθητοι όταν επίκεινται σημαντικές οικογενειακές αποφάσεις Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τους κάνετε να νιώσουν πολύτιμα μέλη της οικογένειας σε όλες τις περιπτώσεις. Αν και δεν χρειάζεστε την άδεια του παιδιού σας για να ξαναπαντρευτετείτε αλλά πρέπει να σεβαστείτε τις επιθυμίες τους για την ομαλή προσαρμογή τους στον νέο γάμο.
Συμπεριλάβετε όσο μπορείτε το παιδί σας στις ετοιμασίες για το γάμο. Ζητήστε του να σας βοηθήσει στην επιλογή του φορέματος-κοστουμιου, στην λίστα των καλεσμένων, στην επιλογή του μενού κτλ. Το παιδί πρέπει πάντα να συμμετέχει σε ότιδήποτε συμβαίνει στην οικογένεια και όχι να απέχει απο αυτά. Επίσης πρέπει να αισθάνεται ότι ότι είναι σημαντικό για εσάς και ότι εξακολουθείτε να το υπολογίζεται παρόλες τις αλλαγές στη οικογένεια. Η ποιο δύσκολη περίοδος θα είναι τον πρώτο καιρό μετά το γάμο. Πρέπει να εξακολουθείτε να συζητάτε και να ακούτε τις απόψεις και τα σχόλια του παιδιού για αυτό το γάμο. Ο ποιος σημαντικός στόχος προς το παιδί θα πρέπει να μην αισθάνεται παραμελημένο στη νέα δομή της οικογένειας.