ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ
Παρότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανεπιθύμητης τριχιφυίας, οι κλασσικές μέθοδοι των αισθητικών, είναι επαρκείς, για την αντιμετώπιση τους, υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις, όπως σε πολυκυστικές ωοθήκες, σε διαταραχές του ορμονικού λόγου στεροειδών ορμονών, κληρονομικούς λόγους, κλπ, που μπορεί να υπάρξει υπερευαισθησία των ορμονικών υποδοχέων ορισμένων περιοχών του σώματος (πρόσωπο, στήθος, μπικίνι, πόδια, χέρια, κλπ) στα ανδρογόνα του αίματος, με αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός απο τους ειδικούς ορμονικούς χειρισμούς, που θα γίνουν στον ασθενή, χρειάζεται και η τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη χρήση ειδικών ιατρικών (class IV) LASERS. Το πιο αποτελεσματικό, ακόμη, τέτοιο LASER, θεωρείται του Alexandrite (μεταξύ των: ruby, diode, IPL, κλπ).
Θα χρειασθούν αρκετές συνεδρίες (3 – 16) αναλογα την περιοχή και την αιτια του προβλήματος. Το πρόσωπο είναι πιο ορμονοαξαρτώμενο και άρα πιο ανθεκτικό στη θεραπεία, γι αυτό χρειάζεται και πιο πολλές συνεδρίες (4 – 16), σε αντίθεση με το σώμα, που χρείζεται μικρότερο αριθμό (3 – 5)
Θα πρέπει να τονισθεί εδώ, ότι με το LASER, δεν θεραπεύεται η αιτία του προβλήματος, αλλά η τοπική τριχοφυία. Δηλαδή, αν η παθολογική αιτία (πολυκυστικές ωοθήκες, κλπ) δεν διορθωθεί, η τριχοφυία θα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές συνεδρίες, να αυξάνονται σε συνολικό αριθμό! Αυτό γίνεται, γιατί το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο χνούδι, το οποίο με την επίδραση των ορμονών, μπορεί δυνητικά να γίνει τριχοφυία!
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, ότι το οποιοδήποτε LASER, δεν αναγνωρίζει τριχοφυία, αλλά τη διαφορά χρώματος, μεταξύ δέρματος και βολβού τρίχας (ο βολβός της τρίχας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ρίζα της, έχει πολύ σκούρο χρώμα λόγω της αυξημένης ποσότητας της χρωστικής “μελανίνης’, που περιέχει). Έτσι η συνεδρία LASER, έχει τόσο πιο πολύ αποτέλεσμα, όσο, η διαφορά χρώματος, μεταξύ δερματος και τρίχας, είναι μεγάλη. Δηλαδή, όσο πιο λευκό δέρμα και πιο σκούρα τρίχα, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα! Το αντίθετο συμβαίνει το καλοκαίρι, όπου το δέρμα «μαυρίζει» και η τρίχα «ανοίγει», με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχη, και τεχνικές, για να μην προκληθούν εγκαύματα!
Παρενέργειες απο τα LASERS αποτρίχωσης, είναι: ελαφρά εγκαύματα, παροδικές υπερμελαγχρώσεις δέρματος, υποχρωματώσεις δέρματος, ανάπτυξη παροδικά νέας τριχοφυίας, κλπ.