Χειρουργειο για τον διαβήτη
Σε αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 οδηγούν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν δραστική μείωση των αναγκών για φάρμακα και ινσουλίνη αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το εύρημα στο δωδεκαδάκτυλο ή το λεπτό έντερο, ενώ σχετική θεραπευτική οδηγία ετοιμάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Λεκάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα Νεωτερισμοί στη Διαβητολογία, το οποίο πραγματοποιείται στις 15 και 16 Απριλίου στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στη μέθοδο ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι απευθύνεται σε παχύσαρκους διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30.
Οι επεμβάσεις μείωσης βάρους (βαριατρική χειρουργική) είναι το γαστρικό μπαϊπάς, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη, ο γαστρικός δακτύλιος και η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι).
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι επεμβάσεις σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία αποδεικνύονται πλέον αποτελεσματικές στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνησιμότητα από τις επιπλοκές του.
Ο κ. Ράπτης χαρακτήρισε τον διαβήτη ως μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, κυρίως για τον δυτικό κόσμο, καθώς η συχνότητά της έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά δέκα φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Εξίσου ανησυχητικοί -είπε- είναι οι αριθμοί και στην Ελλάδα, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαβήτη (το 95% τύπου 2).
Ο καθηγητής τόνισε ότι ακόμη 200.000 Ελληνες εμφανίζουν διαταραχή της γλυκόζης και από αυτούς το 70% θα εκδηλώσουν έκδηλο διαβήτη, μέσα σε μία πενταετία, εάν δεν αλλάξουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τρόπο ζωής.
Με απλά λόγια πρέπει να χάσουν βάρος, να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση, να διακόψουν το κάπνισμα και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στο ημερήσιο πρόγραμμά τους.
Ο κ. Λεκάκης επεσήμανε ότι υπάρχει στενή σχέση διαβήτη με καρδιαγγειακά νοσήματα, σημειώνοντας ότι οι διαβητικοί έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη.
ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Οδηγίες για πρόληψη επιπλοκών στην καρδιά
Δύσκολη είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί όμως να επιτευχθεί -σε έναν βαθμό- με βάση τις ακόλουθες οδηγίες, που έδωσε ο καθηγητής κ. Λεκάκης.
Οι διαβητικοί πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη σε χαμηλή δόση και να διατηρούν τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%. Να ρυθμίζουν την πίεσή τους ώστε να μην ξεπερνά το 13 – 8. Σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να βρίσκεται η χοληστερίνη (κάτω από 100 χιλ.), να γίνεται καλή ρύθμιση του σακχάρου, ενώ ο διαβητικός πρέπει να ασκείται, να τρέφεται σωστά και να μειώσει το σωματικό του βάρος.