O Διαβήτης και τα ..μάτια μας
Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει και τα μάτια και μάλιστα ύπουλα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του διαβητικού ασθενούς από οφθαλμίατρο. Η εξέταση του διαβητικού πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει οπτική οξύτητα, έλεγχο για γλαύκωμα, για ξηροφθαλμία, για καταρράκτη και έλεγχο του βυθού του οφθαλμού με μυδρίαση (διαστολή της κόρης των οφθαλμών), βυθοσκόπηση, φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς και σε ειδικές περιπτώσεις τομογραφία του οπίσθιου πόλου (OCT) και φλουροαγγειογραφία.
Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των επισκέψεων καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με τα ευρήματα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την ηλικία του ασθενούς, την γενική του κατάσταση, την διάρκεια του σακχαρώδη διαβήτη και μπορεί να είναι από μερικούς μήνες έως και 1-2 χρόνια.
Μην απορείτε εάν υπάρχουν αλλοιώσεις στο πίσω μέρος του ματιού ενώ εσείς βλέπετε καλά και δεν αισθάνεστε κάτι αξιοσημείωτο.
Εάν οι αλλοιώσεις δεν επηρεάζουν την ωχρά ή το νεύρο ή δεν προκαλούν εκτεταμένες αιμορραγίες τότε η όραση μπορεί να είναι άριστη. Ο κίνδυνος όμως να μειωθεί η όραση δεν λείπει σε αυτές τις περιπτώσεις και πολλές φορές θεραπεύουμε για να προλάβουμε απώλεια της όρασης.
Η θεραπεία μπορεί να είναι από έναν πιο σφιχτό έλεγχο του σακχάρου του αίματος μέχρι την εφαρμογή ειδικών laser και επεμβάσεων. Πολλές προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν και χειρουργούνται προσφέροντας σταθεροποίηση των αλλοιώσεων του ματιού ή ακόμα και μεγάλη βελτίωση.
Οι ανεγχείρητες περιπτώσεις είναι πολύ λίγες. Όπως για κάθε σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια δεύτερη γνώμη συνήθως βοηθά και η πρώτη επέμβαση είναι η πιο σημαντική.