Γλαύκωμα
Το γλαύκωμα αποτελεί νόσο του οπτικού νεύρου και είναι άμεσα συνδεδεμένο ως πάθηση με την εσωτερική πίεση του ματιού. Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά εικόνων στον εγκέφαλο και θα μπορούσε να παρομοιασθεί με ένα ηλεκτρικό καλώδιο που περιέχει μεγάλο αριθμό μικρών συρμάτινων ινών (νευρικές ίνες). Στο γλαύκωμα, οι νευρικές αυτές ίνες παθαίνουν βλάβη δημιουργώντας τα λεγόμενα “τυφλά σημεία”. Ειδικότερα, εντος του οφθαλμού ρέει ένα καθαρό υγρό [υδατοειδές] το οποίο αποχετεύεται ανά διαστήματα προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή ροή εντός του οφθαλμού.
Στο γλαύκωμα, λόγω κάποιας “βλάβης” του αποχετευτικού συστήματος, εμποδίζεται η σταθερή ροή του και αυξάνεται η εσωτερική πίεση του ματιού, δημιουργώντας τοπικές βλάβες κατά μήκος του οπτικού νεύρου “τυφλά σημεία”. Ανάλογα με την έκταση και τα αίτια αυτής της βλάβης έχουμε και τους αντίστοιχους τύπους γλαυκώματος και συμπτωμάτων.
Ποίοι είναι οι διαφορετικοί τύποι γλαυκώματος;
Γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως
οφείλεται σε μειωση αγγειακής διηθητικής πιέσεως στην κεφαλή του οπτικού νέυρου.
Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
είναι η πιο συχνά απαντώμενη μορφή [1/200 άτομα > 40 ετών] γλαυκώματος, κληρονομικής φύσης και οφείλεται στη γήρανση, όπου με την πάροδο των ετών η αποχετευτική οδός μειώνεται συνεχώς και αυξάνεται σταδιακά η εσωτερική πίεση.
Δευτεροπαθές γλαύκωμα
εμφανίζεται συνήθως μετά απο φλεγμονές, τραύματα, χρόνια φαρμακευτική αγωγή, κτλ.
Συγγενές γλαύκωμα
εμφανίζεται σε 1/10000 γεννήσεις με ιδιαίτερη συχνότητα στα αγόρια (65%).
Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
εμποδίζεται η ροή του υδατοειδούς υγρού, ως αποτέλεσμα απόφραξης της γωνίας από την περιφερική ίριδα – προσβάλλει 1/1000 άτομα άνω των 40ετών με αναλογία 4/1 γυναίκες / άνδρες.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Δυστυχώς, το ανυσυγχητικό με αυτή τη πάθηση είναι ότι στα αρχικά στάδια εξελίσσεται χωρίς να προκαλεί κάποιο σύμπτωμα στον ασθενή. Επειδή ο ασθενής δε γνωρίζει ότι πάσχει από γλαύκωμα, η ασθένεια εξελίσσεται και μόνο όταν προκληθούν προβλήματα στην όραση, ο ασθενής καταφεύγει στο θεράπων ιατρό του με κύριο σύμπτωμα την απώλεια της περιφερικής όρασης.
Για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον των επιστημόνων και της τεχνολογίας έχει επικεντρωθεί στην πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος δηλ. όταν τα οπτικά πεδία είναι ακόμη φυσιολογικά. Η πρόληψη κατά του γλαυκώματος είναι πολύ σημαντική, γίνεται εκτός από τον έλεγχο των οπτικών πεδίων και με παχυμετρία κερατοειδούς και GTX. Άτομα με ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο προληπτικά από τον οφθαλμίατρό τους.
Ομάδες υψηλού κινδύνου: ασθενείς μύωπες, διαβητικοί, ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.
Διαθέσιμες θεραπείες
Κατά κανόνα, η βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Οφθαλμικές σταγόνες, χάπια, και λέιζερ ή χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση περαιτέρω βλάβης.
1. Φαρμακευτική Αγωγή
Το γλαύκωμα συνήθως ελέγχεται με οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, μερικές φορές σε συνδυασμό με χάπια. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση είτε καθυστερώντας την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού στο εσωτερικό του ματιού, είτε βελτιώνοντας τη ροή από την αποχετευτική γωνία.
2. Χειρουργική με Laser
Aποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη μέθοδος που ενδείκνυται σε ορισμένους τύπους γλαυκώματος και συνήθως αποτελεί συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής.
3. Επεμβατική Χειρουργική
Πραγματοποιείται αν οι δύο προηγούμενες θεραπευτικές αγωγές αποτύχουν, ή και νωρίτερα, αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο. Συνήθως επεμβαίνουμε όταν η πίεση του ματιού δεν ρυθμίζεται με φάρμακα και laser και όταν παρόλο την θεραπεία υπάρχει επιδείνωση της κλινικής κατάστασης. Με την χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνεται η καλύτερη παροχέτευση του υγρού του ματιού μέσω ενός ανοίγματος που δημιουργείται.