Υψηλά ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης σε νέες μητέρες
Με την κατάλληλη ενημέρωση η επιλόχεια κατάθλιψης μπορεί να προληφθεί
“Συγκυρίες και νέος τρόπος ζωής”
Θεσσαλονίκη – Αυξημένα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις νέες μητέρες, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή των συνθηκών ζωής και τις συγκυρίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προληφθεί, μέσω προγραμμάτων προγεννητικής αγωγής.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής, που λειτουργεί από το 2006 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (κάθε Δευτέρα, από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ), χάρη στην εθελοντική προσφορά πέντε μαιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής του Ιπποκρατείου, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, οι υποψήφιοι γονείς προετοιμάζονται για το ρόλο τους, μέσα από την πληροφόρηση για τη φυσιολογία της κύησης, τη διατροφή της εγκύου, την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τη φροντίδα του νεογνού και το θηλασμό.
«Καθώς η μετάβαση στο γονικό ρόλο απαιτεί σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές δραστηριότητας της νέας οικογένειας, σηματοδοτώντας σταθμό στη ζωή των μελών της, κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία του μελλοντικού γονέα από τη μαία/το μαιευτή για τον, μέχρι τώρα άγνωστο, ρόλο, που καλείται η μητέρα ή το ζευγάρι να διαδραματίσει», τονίζει η κ.Μοσχάκη.
Η προετοιμασία της εγκύου ή του ζευγαριού ως μελλοντικών γονέων είναι μια διαδικασία που οφείλει να ξεκινήσει με τον οικογενειακό προγραμματισμό, πολύ πριν από την εγκυμοσύνη. Συνεχίζει κατά τη διάρκεια της κύησης, προετοιμάζοντας την έγκυο για ένα φυσικό τοκετό, χωρίς στρες και αναπάντητα ερωτήματα. Στον τοκετό συμμετέχουν ενεργά η ίδια και ο σύντροφος της, ενώ η προετοιμασία του ζευγαριού δεν τελειώνει με τον τοκετό. Οι γονείς εκπαιδεύονται από τη μαία/το μαιευτή για το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού, καθώς και για την ομαλή ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια.
«Τα μηνύματα που παίρνουμε από τις γυναίκες, αλλά και από τους συντρόφους τους, που παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων, είναι ενθαρρυντικά. Οι υποψήφιοι γονείς στην εποχή μας δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτά τα θέματα και θέλουν να είναι προετοιμασμένοι να υποδεχτούν σωστά το παιδί, που θα φέρουν στον κόσμο. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι τόσο αυξημένο, που μερικές φορές αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. Εμείς, μέσα από το πρόγραμμά μας, που περιλαμβάνει οκτώ κύκλους μαθημάτων, που παρακολουθούν 10-20 άτομα σε κάθε τμήμα, ανάλογα με τη θεματική, προσπαθούμε να ετοιμάσουμε, ψυχικά και σωματικά, τους υποψήφιους γονείς. Λόγω της προσωπικής σχέσης που αναπτύσσουμε με τις έγκυες, μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα παθολογικά σημάδια και να προλάβουμε την εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης, που τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένη και αποτελεί συνάρτηση του τρόπου ζωής», υπογραμμίζει η κ.Μοσχάκη.
Τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής είναι συνήθως υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από άντρες. «Εμείς ενθαρρύνουμε τους άντρες να μετέχουν στη διαδικασία του τοκετού. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό στις συνθήκες ενός δημόσιου νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων στις ξενοδοχειακές υποδομές», τονίζει η κ. Μοσχάκη.
Αναφερόμενη στο θέμα του θηλασμού, επισημαίνει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους είναι ή χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου και θηλάζουν για οικονομικούς λόγους, ή υψηλού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου και θηλάζουν επειδή είναι συνειδητοποιημένες.
Η επιμόρφωση των μαιών/μαιευτών στην προετοιμασία μελλοντικών γονέων και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στη ζωή της νέας οικογένειας, όπως αναφέρει η κ.Μοσχάκη, θα είναι το αντικείμενο του 15ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μαιών- Μαιευτών, με θέμα «Προετοιμασία για Γονικότητα», που διοργανώνει ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαΐου 2011, στη Θεσσαλονίκη.
HEALTH.IN.GR