Τρόφιμα που σας προστατεύουν από τον καρκίνο
Είναι πλέον επιστημονικά εξακριβωμένο ότι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη καρκίνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μετά το κάπνισμα, η κακή διατροφή είναι πιθανότατα ο πιο καθοριστικός προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30-40% όλων των καρκίνων είναι σε θέση να προληφθούν μέσω της κατάλληλης διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους. Στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Αντίθετα, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων καρκίνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, υπάρχουν τρόφιμα με ένα εξαιρετικό συνδυασμό ουσιών που επιδρούν προστατευτικά στον μεταβολισμό των κυττάρων, αποτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία για 11 τρόφιμα, που θεωρούνται ότι διαθέτουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα πάντα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Αυτά είναι:
· Ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό, που ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του πεπτικού συστήματος. Προϊόντα της ντομάτας, όπως ο ντοματοπολτός και το κέτσαπ, αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές λυκοπενίου.
· Μπρόκολο: Ειδικά οι βλαστοί του μπρόκολου αποτελούν εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό φυτοχημικό συστατικό, που υποστηρίζει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Εντοπίζεται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους και του δέρματος.
· Φράουλα-Βατόμουρα: Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το έντονο χρώμα τους οφείλεται σε φυτοχημικά, που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Τα συστατικά αυτά είναι δραστικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από μια ποικιλία μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
· Σόγια: Η σόγια είναι γνωστή για τις ισοφλαβόνες της και βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του στήθους και του προστάτη προστατεύοντας τα κύτταρά μας από την επιβλαβή δράση των οιστρογόνων. Υπάρχουν πολλά είδη ισοφλαβονών στα προϊόντα σόγιας, αλλά ένα από αυτά, η γενιστεΐνη, μπορεί να αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στην ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία, που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
· Τσάι: Το τσάι έχει κατεχίνες (ονομάζονται και πολυφαινόλες), που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά κατά της ανάπτυξης καρκίνου. Οι κατεχίνες δρουν προλαμβάνοντας τη διχοτόμηση των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, του δέρματος, του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Το πράσινο τσάι φημίζεται για το ισχυρότατο αντιοξειδωτικό του, την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), αλλά και το μαύρο τσάι έχει το δικό του οπλοστάσιο με αντικαρκινικά συστατικά. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επειδή όμως, περιέχει τεΐνη, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Καλύτερα να το αποφεύγετε, επίσης, αν έχετε υπόταση, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Χρήση: Σε κανάτα με καυτό νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι πράσινο τσάι και αφήστε το για 5 λεπτά. Πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια.
· Τα καρώτα και όλα τα λαμπερού χρώματος λαχανικά, όπως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, η κολοκύθα αποτελούν εξαιρετικές πηγές β-καροτενίου, το οποίο είναι ένα δραστικό αντιοξειδωτικό. Οι καρκίνοι-στόχοι του β-καροτενίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του στομάχου, του εντέρου, της χοληδόχου κύστης, του στήθους και του προστάτη. Επίσης, μια ουσία που έχουν τα καρότα, που αποκαλείται φαλκαρινόλη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Για την πλήρη δράση, τα καρότα πρέπει να τρώγονται ωμά.
· Το σπανάκι: είναι το λαχανικό που θεωρείται σημείο αναφοράς για όλα τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Διαθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Ε και λουτεΐνης για την πρόληψη καρκίνου στο ήπαρ, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο. Το σπανάκι περιέχει ένα καροτενοειδές, τη νεοξανθίνη, που μπορεί σε αρχικό στάδιο να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη και μεταγενέστερα να σταματήσει την αναπαραγωγή τους.
· Το σκόρδο: έχει τη δύναμη να αυξάνει τη δραστικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που πολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στη διάσπαση ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στην παρεμπόδιση της εισόδου των κακρκινογόνων στα κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου. Το σκόρδο έχει και αντιβακτηριακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός βακτηρίου του στομάχου που προωθεί την ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.
· Κρεμμύδι και σκόρδο μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Τα άτομα που νοστιμίζουν τα γεύματά τους με άφθονα κρεμμύδια και σκόρδο ίσως μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με, που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Ερευνητική ομάδα ανέλυσε οκτώ έρευνες από την Ιταλία και την Ελβετία και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων καρκίνων, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του λάρυγγα. Πιο αναλυτικά, σε κάθε μια εκ των προαναφερόμενων ερευνών οι υγιείς εθελοντές συγκρίνονταν με καρκινοπαθείς, αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής. Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Ιταλίδα ερευνήτρια παρατήρησε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών την ημέρα είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν, συγκριτικά με αυτούς που απέφευγαν σκοπίμως το εν λόγω λαχανικό. Ομοίως, οι λάτρεις του σκόρδου κινδύνευαν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με αυτούς που δεν περιλάμβαναν σκόρδο στα γεύματά τους. Τα παραπάνω λαχανικά μείωναν επίσης και τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, των νεφρών και των ωοθηκών. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί το συνολικό διατροφικό σχήμα, που ακολουθούσαν τα άτομα των ερευνών να παρείχε προστασία έναντι του καρκίνου. Πάντως από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η βιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν συνδυαστούν και με άλλα λαχανικά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός σκόρδου και ντομάτας έχει συνεργατικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
· Φασόλια, καρύδια και δημητριακά στην μάχη κατά του καρκίνου: Μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, διότι περιέχουν ένα φυσικό συστατικό, που αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε επιστημονικό έντυπο. Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ουσία πενταφωσφορική ινοσιτόλη, η οποία εντοπίζεται επίσης στις φακές και τα μπιζέλια, μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία νέων θεραπευτικών σχημάτων κατά του καρκίνου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο συστατικό αναστέλλει το ένζυμο φωσφοϊνοσίτης -3 κινάση και προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ειδικοί ανά τον κόσμο προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργήσουν φαρμακευτικούς παράγοντες, που να αναστέλλουν το συγκεκριμένο ένζυμο αλλά συναντούν αρκετές δυσκολίες. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν την πενταφωσφορική ινοσιτόλη σε ποντίκια και καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, εξουδετέρωσε τους καρκινικούς όγκους και προήγαγε την επίδραση των φαρμακευτικών παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν κατά των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και του πνευμόνων. <Τώρα θα επικεντρωθούμε στο να δούμε αν ο αναστολέας φωσφορικού άλατος μπορεί να αναπτυχθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας για θεραπεία στην κλινική πράξη>, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή το συστατικό, το οποίο είναι μη τοξικό ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χημείο-θεραπευτικών φαρμάκων.
· Το ελαιόλαδο: μπορεί και ασκεί προστασία από διάφορες καρκινικές μορφές, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε σκουαλένιο, συστατικό, το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια.
Εχθρός των όγκων το παρθένο ελαιόλαδο: Υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται. Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Ισπανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο και ειδικά αυτό που παράγεται στη Μεσόγειο έχει ευεργετική δράση απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Επιτίθεται στους όγκους του μαστού και τους συρρικνώνει, αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως φαίνεται, το παρθένο ελαιόλαδο εμποδίζει τη δράση ενός γονιδίου, που βοηθά την ανάπτυξη των όγκων και, ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται. Όπως αναφέρουν, 50 ml παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου δέκα κουταλάκια του καφέ) σε μόνιμη βάση είναι μια ποσότητα που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
· Ο ανανάς: αποτελεί εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και του ένζυμου βρωμελεΐνη. Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους.
· Μήλο: Παράλληλα με τις αντιοξειδωτικά τους οφέλη, τα μήλα περιέχουν το φυτοχημικό κουερσετίνη, ένα σημαντικό βιοφλαβονοειδές της διατροφής μας, για το οποίο οι μελέτες έδειξαν ότι ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Η κουερσετίνη είναι επίσης και φυτοοιστρογόνο, που σημαίνει ότι μιμείται τις δράσεις των οιστρογόνων. Η πρόσληψη κουερσετίνης από εσπεριδοειδή μπορεί να ελαττώσει μέχρι και 50% το ρυθμό ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
· Κεράσια: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που έχουν τα κεράσια, μπορούν να προσφέρουν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Όπως φαίνεται τα κεράσια περιέχουν ένα είδος αλκοόλ, το οποίο έχει την ιδιότητα να προσδένει πάνω σε πρωτεϊνικά μόρια εμποδίζοντας τη δημιουργία εκείνων των <σημάτων>, που δίνουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Προκαταρκτικές εργασίες δείχνουν ότι τα κεράσια πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο. Το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές των φρούτων, που έχουν χαρακτηριστεί <η χημειοθεραπεία της φύσης>. Όπως απέδειξαν έρευνες τα συστατικά του κερασιού και πιο συγκεκριμένα οι φαινόλες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι φυτικές ίνες, που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες τα κεράσια είναι πλούσια σε σημαντικά φλαβονοειδή.
· Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου: Ο καφές μπορεί τελικά να αποτρέπει όχι μόνο την υπνηλία αλλά και τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, σύμφωνα με έρευνα. Παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία για την σχέση καρκίνου και καφέ δεν είχε καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα. Ορισμένες έρευνες για παράδειγμα είχαν αναδείξει χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου των νεφρών και των ωοθηκών μεταξύ των καταναλωτών καφέ, ενώ άλλες δεν είχαν αναδείξει καμιά επίδραση επί του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην νέα μελέτη, οι επιστήμονες άντλησαν στοιχεία από εννέα προηγούμενες μελέτες για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, που περιλάμβαναν επίσης στοιχεία για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Σε κάθε μελέτη, οι καρκινοπαθείς είχαν συγκριθεί είτε με τον γενικό πληθυσμό είτε με νοσοκομειακούς ασθενείς που δεν είχαν όμως καρκίνο. Συνολικά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ήταν 12% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν καφέ συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν, μετά τον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως το κάπνισμα. Και όσο περισσότερο καφέ έπινε κάποιος, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μείωναν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο. Αλλά γενικά ο κίνδυνος νόσησης από τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου είναι χαμηλός: 1 ασθενής στους 10.000 κάθε χρόνο. Για τον καρκίνο των φωνητικών χορδών ή του λάρυγγα, ο καφές δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ούτε όμως και το τσάι ή ο καφές χωρίς καφεΐνη είχαν επίδραση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Πάντως τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές από μόνος του προστατεύει από τον καρκίνο. Μπορεί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση του καφέ να εξηγήσουν τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ή οι καρκινοπαθείς να έχουν μειώσει την κατανάλωση καφέ για κάποιο λόγο. Αν όμως ο καφές όντως μπορεί να κάνει την διαφορά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι δράσης, αν και επί του παρόντος πρόκειται μόνο για επιστημονικές εικασίες.
· Συστατικό του κουρκουμά <σκοτώνει> καρκινικά κύτταρα: Το ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric), που δοκιμάζεται ήδη σαν θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια, φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς επιστήμονες αναφέρουν ότι εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κουρκουμά, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες. Στα εργαστηριακά τεστ που διεξήχθησαν, η κουρκουμίνη όχι μόνο άρχισε να καταστρέφει η ίδια καρκινικά κύτταρα εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά επιπλέον πυροδότησε και την απόπτωση (αυτοκαταστροφή) καρκινικών κυττάρων. <Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι κάποια φυσικά συστατικά του κουρκουμά θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου>, δήλωσε επικεφαλής της έρευνας. Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τη δεκαετία του ’70, συμπλήρωσε η ερευνήτρια, αύξηση που θεωρείται ότι συνδέεται με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, πρόσληψης αλκοόλ και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
· Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι προστατεύει από καρκίνους!!: <Ασπίδα> απέναντι στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού αποτελεί το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. <Το θυμαρίσιο μέλι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και μαστού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιολογικές ιδιότητες μιας ένωσης, του μονοτερπένιου, που απαντάται μόνο στο θυμαρίσιο μέλι και ρυθμίζει κυτταρικές και βιοχημικές διαδικασίες σημαντικές για την αναστολή του πολλαπλασιασμού των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου>, τονίζει η επικεφαλής του Εργαστηρίου.
Αναλύοντας τη χημική σύσταση και τις βιολογικές δράσεις των ελληνικών μελιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ελληνικό μέλι και ειδικότερα το θυμαρίσιο, συγκρινόμενο με μέλια άλλης προέλευσης, είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες και φαινολικά οξέα, δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα άνθη από τα οποία έγινε η συλλογή από τις μέλισσες. Εκτός από τον καρκίνο, οι φαινολικές ενώσεις του μελιού έχουν προστατευτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυξάνοντας το αντιοξειδωτικό φορτίο του οργανισμού, το μέλι προστατεύει από την κυτταρική ζημιά, που προκαλεί στα αγγεία η LDL (κακή) χοληστερόλη, όταν οξειδώνεται από τις ελεύθερες ρίζες. Η έρευνα έδειξε ότι η συστηματική, μέτρια κατανάλωση μελιού καθυστερεί την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και πιθανόν συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Απέδειξε, μάλιστα, ότι όσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις του μελιού τόσο μεγαλύτερη ήταν η αντιοξειδωτική προστασία. Μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης του έχει παρατηρηθεί μόνο λόγω συγκεκριμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του και λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσής του. Γι’ αυτό συστήνεται η αντικατάσταση των γλυκαντικών ουσιών με όσο το δυνατόν πιο φρέσκο μέλι.
Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται από το θυμάρι, από διάφορα αγριολούλουδα και λουλούδια της δασικής χλωρίδας. Είναι μοναδικό στο είδος του, δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η περιεκτικότητα του στο ένζυμο διαστάση το κατατάσσει στις καλύτερες ποικιλίες μελιού παγκοσμίως. Το χρώμα του είναι λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί με κοκκινωπές αποχρώσεις ενώ η γεύση του είναι μεστή και γλυκερή που μένει για πολύ στο στόμα. Το μέλι θυμάρι είναι καταπραϋντικό και ευνοεί στον ύπνο. Αναγνωρισμένο αντισηπτικό, συνιστάται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμωδών, αναπνευστικών και πεπτικών παθήσεων και για την επούλωση πληγών καθώς είναι πολύ πλούσιο σε χαλκό και βόριο.
Για όλα τα παραπάνω <αντικαρκινικά> τρόφιμα υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι επιδρούν μεμονωμένα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες δείχνουν την ύπαρξη συνεργιστικής επίδρασης, όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή οι φυτοχημικές ουσίες δρώντας μαζί έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τη μεμονωμένη δράση. Άλλωστε, οι νέες κατευθύνσεις στην επιδημιολογία της διατροφής προωθούν την ανάλυση των συνολικών διατροφικών προτύπων (π.χ. Μεσογειακή ή Δυτικού τύπου διατροφή) και όχι μεμονωμένων τροφίμων για τη συσχέτιση διατροφής-ασθένειας. Ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική δράση μπορεί να προστατέψει από πολλές μορφές καρκίνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν την προστατευτική επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας ως προς την ανάπτυξη καρκίνου. Η τήρηση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας που είναι πλούσια σε βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχτεί από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα για όλες τις χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η επήρεια της σύγχρονης ελληνικής διατροφής από τη Δυτικού τύπου δίαιτα, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και άλλους καρκινογόνους παράγοντες, έχει εξασθενήσει την αμυντική δύναμη του ελληνικού πληθυσμού και σήμανε την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου.