Πως θα ξεπεράσουμε το χωρισμό

Facebooktwitterpinterest

Η απογοήτευση από μιά σχέση και κυρίως ο χωρισμός είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν. Όμως γνωρίζοντας την ψυχολογική κατάσταση που μας θα αντιμετωπίσουμε και κάποια σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε, οι διεργασίες του χωρισμού μπορούν να ολοκληρωθούν ποιο ανώδυνα αλλά και χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Τα συναισθήματα μετά το χωρισμό είναι πολύ έντονα και επηρεάζουν περισσότερο την συμπεριφορά μας. Τα συναισθήματα αυτά πρέπει να εκφραστούν, γιατί όταν τα κρύβουμε ή προσπαθούμε να μειώσουμε την έντασή τους, τόσο περισσότερο παρατείνουμε τον χρόνο εμφάνισής τους. Επίσης σημαντικό είναι τα συναισθήματα να εκφράζονται την κατάλληλη στιγμή, όταν προκαλούνται ώστε να μην πραγματοποιείται η διαδικασία μεταφοράς τους ή απόκρυψης τους. Η σωστή διαχείριση και κυρίως έκφραση των συναισθημάτων θα βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθεί καλύτερα η διεργασία του χωρισμού.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η κατάσταση της απογοήτευσης και της στενοχώριας δεν θα είναι μόνιμη. Μετά απο ένα διάστημα έντονων συναισθημάτων όλοι επανερχόμαστε στα φυσιολογικά συναισθήματα τα οποία δεν είναι τόσο έντονα μπορούμε και ελέγχουμε καλύτερα. Βέβαια το διάστημα αυτό είναι διαφορετικό απο άτομο σε άτομο και απο περίπτωση σε περίπτωση. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε την νέα κατάσταση τόσο πιο γρήγορα θα την ξεπεράσουμε.

Όταν βγαίνουμε απο μια σχέση οι περισσότεροι απο εμάς ξεχνάμε τι μας οδήγησε στο να χωρίσουμε και αναπολούμε μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά του άλλου. Ο άνθρωπος απο τη φύση του θυμάται καλύτερα τα θετικά γεγονότα. Αυτό όμως είναι που μας οδηγεί στα πισωγυρίσματα και καθυστερεί τις ψυχολογικές διεργασίες του χωρισμού ώστε να κατασταλλάξουμε απο την ένταση. Εάν η απόφαση ήταν του συντρόφου μας δεν πρέπει να τον παρακαλάμε να γυρίσει, εάν η απόφασή του είναι να φύγει τότε και να γυρίσει πίσω η σχέση δεν θα είναι ποτέ ιδανική.

Πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ώστε οι αναμνήσεις που είχαμε απο την σχέση που έληξε να μην μας επηρεάζουν αρνητικά. Οι αλλαγές στο σπίτι και η γρήγορη απαλλαγή απο τα αντικείμενα του άλλου θα μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε λιγότερο τις στιγμές που ζήσαμε μαζί. Επίσης άν υπήρχε δαχτυλίδι στη σχέση θα πρέπει να επιστραφεί όσο ποιο σύντομα γίνεται όπως τα κλειδιά. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε το μυαλό μας να δημιουργεί αρνητικά σενάρια για το παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Δεν πρέπει να λυπόμαστε τον εαυτό μας. Αλλο ένα λάθος που κάνουν όσοι χωρίζουν είναι ότι ασυνείδητα συγκρίνουν τον εαυτό τους με όσα ζευγάρια ευτυχισμένα βλέπουν. Αν διαβάσουμε άρθρα και ειδήσεις σχετικά με την επικαιρότητα θα συνειδητοποιήσουμε πόσα άτομα υποφέρουν σε αυτόν τον κόσμο. Το πρόβλημά μας φαίνεται πα ντα μικρότερο όταν το συγκρίνουμε με σοβαρότερες καταστάσεις. Επίσης αν ψάξουμε τους γνωστούς και φίλους μας όλο και κάποιοι βρίσκονται σε ίδια ή χειρότερη κατάσταση απο εμάς. Το να ζητήσουμε αλληλοκατανόηση και να συζητήσουμε το πόνο μας με όποιο έχει την υπομονή να μας ακούσει σίγουρα θα μας βοηθήσει. Φυσικά και σε περιόδους χωρισμού πρέπει να γίνονται διαλείμματα απο τη θλίψη. Το να βγούμε μια βόλτα, να δούμε μια ταινία και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην οικογένεια μας είναι αναγκαίες ευχάριστες ανάπαυλες που δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε σε βαθιά μελαγχολία.

Ο χωρισμός είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για ανανέωση του εαυτού μας και τον καθορισμό νέων στόχων. Θα πρέπει να ορίσουμε το χωρισμό σαν την έναρξη μια νέας ζωής και όχι σαν το τέλος των πραγμάτων. Μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή σας σε κάποια χόμπι ή στον επαγγελματικό τομέα. Νέοι στόχοι για τον εαυτό μας, περιποίηση της εξωτερικής μας εμφάνισης, το να ξεκινήσουμε γυμναστική είναι πράγματα που θα μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε το ηθικό μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.