Λεμεσός
H Λεμεσός (Αγγλικά: Limassol, Τουρκικά: Limasol), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου (με 228.900 κατοίκους) και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής, χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.
Η Λεμεσός είναι σχετικά νεώτερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν έδρα επισκόπου, και αναφέρεται με τις ονομασίες Θεοδοσιάς (ή θεοδοσιανή) και Νέα Πόλις (Νεάπολις), ήταν εκείνη που άκμασε ανάμεσα σε δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριον. Μάλιστα η Αμαθούς απαντάται από τα μεσαιωνικά χρόνια, ως και σήμερα, με την ονομασία Παλαιά Πόλις.
Στη Λεμεσό αποβιβάστηκε με τα στρατεύματά του ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, που κατέλαβε την Κύπρο το 1191. Το 1291 η πόλη δόθηκε από τον τότε Φράγκο βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β’ στους Ναΐτες και Ιωαννίτες ιππότες. Σύντομα όμως οι Ιωαννίτες κατέλαβαν τη Ρόδο και μετέφεραν εκεί την έδρα τους, ενώ το τάγμα των Ναϊτών διαλύθηκε με απόφαση του πάπα. Το 1426 η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς, ενώ κατά καιρούς δέχτηκε και άλλες επιθέσεις από διάφορους εισβολείς.
Μεταξύ των μνημείων της που σώζονται, είναι το μεσαιωνικό φρούριο που είχε κτισθεί τον 12ο ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Αν και η παράδοση αναφέρει ότι στο φρούριο αυτό τέλεσε τους γάμους του ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας, αυτό είναι λάθος γιατί το φρούριο δεν είχε κτισθεί ακόμη το 1191, όταν ο Ριχάρδος βρισκόταν στην Κύπρο. Αντίθετα, οι πηγές αναφέρουν ότι οι γάμοι του Άγγλου βασιλιά είχαν γίνει στην μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που όμως δεν σώζεται.
Ιστορία
Η πόλη της Λεμεσού άρχισε να αναφέρεται στην ιστορία κατά την πρώιμη Βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολις. Κατά τη Μεσαιωνική περίοδο η Λεμεσός φιλοξένησε το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, επίσης στη Λεμεσό. Αργότερα, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, οι Σταυροφόροι ίδρυσαν το αρχηγείο τους στα δυτικά της Λεμεσού, γνωστό σήμερα ως Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή της παραγωγής κρασιού στο νησί, κυρίως του γλυκού κρασιού, της Κουμανταρίας, η οποία φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο.
Αξιοθέατα
Μεσαιωνικό Μουσείο – Φρούριο Λεμεσού, Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη, Δημόσιος Κήπος. Στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, η αρχαία πόλη της Αμαθούντας καθώς και ιστορικά μοναστήρια όπως η Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.
Ενορίες πόλης Λεμεσού (Δήμος Λεμεσού)
Άγιος Αντώνιος, Τζαμί Τζετίτ, Αρναουτογειτονιά, Αγία Νάπα, Καθολική, Άγιος Ιωάννης, Τσιφλικούδια, Ομόνοια, Απόστολος Ανδρέας, Άγιος Γεώργιος, Αποστόλοι Πέτρος και Παύλος, Κάψαλος, Άγιος Νεκτάριος, Αγία Ζώνη, Αγία Τριάδα, Νεάπολη, Άγιος Νικόλαος, Αγία Φύλα, Παναγία Ευαγγελίστρια, Άγιος Σπυρίδωνας, Ζακάκι
Χωριά επαρχίας Λεμεσού
Λεμύθου
Η Λεμύθου είναι ένα χωριό της επαρχίας Λεμεσού, κοντά στο χωριό Πρόδρομο. Το χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το εκκλησάκι του χωριού, την περίφημη και ξακουστή Σχολή Μιτσή και να περπατήσει στο χωριό.
Πελένδρι
Αγρός
Άγιος Ιωάννης του Αγρού
Πισούρι
Πλάτρες
Προφήτης Ηλίας
Επταγώνια
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Αξιοσημείωτο είναι οτι το αρχαίο θέατρο του Κουρίου χρησιμοποιείται, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, ως πολιτιστικό κέντρο της Λεμεσού φιλοξενώντας θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Η πόλη της Λεμεσού είναι φημισμένη για τη μακροχρόνια παράδοση της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δύο από τα διασημότερα και παλαιότερα φεστιβάλ της Κύπρου διοργανώνονται στη Λεμεσό: το Καρναβάλι και η Γιορτή του Κρασιού.
Πολιτιστικές Κατευθύνσεις
Αρχαιολογικό Μουσείο
4620 Επισκοπή, τηλ. 25-932453
Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο
Γεωργίου Κάνιγγος, 3035 Λεμεσός, τηλ. 25-305157
Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού)
Ριχάδρου & Βερεγγάριας 3042 Λεμεσός, τηλ. 25-305419
Μουσείο Λαικής Τέχνης
Αγίου Ανδρέου 253, 3035 Λεμεσός, τηλ. 25-362303
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια