ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ: 11 ερωτήματα γύρω από τον τραυλισμό
Τραυλισμός είναι η διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά στο ρυθμό, στη μελωδία και στην ταχύτητα της ομιλίας. Ασυνήθιστες και ασυντόνιστες κινήσεις του προσώπου και του σώματος μπορεί να παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της ομιλίας.-Παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι έλλειψη ροής του λόγου μέχρι κάποιο σημείο;
Ναι. Σχεδόν όλα τα παιδιά περνούν από ένα στάδιο συχνής έλλειψης ροής του λόγου στην πρώιμη γλωσσική τους ανάπτυξη. Οι ενήλικες μπορεί να παρεμβάλλουν συλλαβές («εεε») και περιστασιακά να επαναλαμβάνουν λέξεις, προτάσεις και ήχους, αλλά αυτές οι παρεμβολές θεωρούνται φυσιολογικές και συνήθως δεν είναι αιτία για ανησυχία.
-Η λέξη κεκεδισμός σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη λέξη τραυλισμός;
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις δυο λέξεις εννοώντας το ίδιο πράγμα.
-Τι προκαλεί τον τραυλισμό;
Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τον τραυλισμό. Πάντως η καλύτερη επιστημονική μας υποψία για την ώρα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές αιτίες για διαφορετικούς ανθρώπους. Ως πιθανά αίτια θεωρούνται οι πιέσεις από το σπίτι ή το σχολείο κατά τη διάρκεια κάποιων βασικών και κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης, βιολογικοί παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό και λανθασμένη εκμάθηση.
-Μπορεί ο τραυλισμός να «θεραπευτεί»;
Ενώ ορισμένα άτομα κατορθώνουν να μιλήσουν χωρίς καμία δυσκολία μετά από κάποια θεραπεία, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε μια «πλήρη εξάλειψη» του τραυλισμού. Ο τραυλισμός δεν είναι αρρώστια. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια πρόοδος προς την καλυτέρευση της ευφράδειας λόγου και μια αίσθηση επιτυχίας στην επικοινωνία.
-Σε ποια ηλικία είναι πιθανόν να εμφανιστεί ο τραυλισμός;
Ο τραυλισμός συνήθως ξεκινά στην προσχολική ηλικία, αλλά μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί για πρώτη φορά στη σχολική ηλικία και πιο σπάνια σε έναν ενήλικα.
-Τι πρέπει να κάνω όταν ακούσω ένα παιδί να τραυλίζει;
Το παιδί μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι μιλάει με κάποια δυσκολία. Μην δίνετε προσοχή στον τρόπο που μιλάει. Να μην λέτε «Σταμάτησε και άρχισε πάλι», «Σκέψου πριν μιλήσεις», «Μίλα πιο αργά» ή «Κατάπιες τη γλώσσα σου;» Ακούστε προσεκτικά και υπομονετικά τι λέει το παιδί σας και μην εστιάζετε την προσοχή σας στο πως το λέει.
-Αν νομίζω ότι το παιδί μου αρχίζει να τραυλίζει, θα πρέπει να περιμένω ή να ζητήσω βοήθεια;
Θα πρέπει να αναζητήσετε μια επιστημονική εκτίμηση αμέσως μόλις αρχίσετε ν΄ ανησυχείτε. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την έλλειψη ροής στην ομιλία τους από μόνα τους, ενώ άλλα δεν μπορούν. Το πρόβλημα του τραυλισμού μπορεί να εμποδιστεί από το ν΄ αναπτυχθεί εάν δοθεί κατάλληλη βοήθεια σε μικρή ηλικία.
-Τι θα πρέπει να κάνω όταν ακούσω έναν ενήλικα να τραυλίζει;
Οι ενήλικες που τραυλίζουν χρειάζονται την ίδια υπομονή και προσοχή στις ιδέες τους όπως μ΄ εκείνους που δεν τραυλίζουν. Μην κοιτάτε μακριά και μην τους λέτε να βιαστούν ή μην αποτελειώνετε τις λέξεις τους. Αυτή η
-Όταν ο τραυλισμός έχει αναπτυχθεί, μπορεί να δοθεί βοήθεια;
Ναι, υπάρχει μια ποικιλία προσεγγίσεων για παιδιά και ενήλικες για τους οποίους αναφέρονται πετυχημένα αποτελέσματα.
-Ποιος μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτό το πρόβλημα;
Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας (Speech/Language Pathologist), ο οποίος έχει πείρα με προβλήματα τραυλισμού σε παιδιά κα ενήλικες. Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας είναι ειδικευμένος με μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Μάστερ ή Διδακτορικού) και είναι ικανός να αξιολογεί το άτομο που τραυλίζει και να καθορίζει το κατάλληλο πρόγραμμα για την καλυτέρευση της ομιλίας του. Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας θα πρέπει να είναι επίσημα αναγνωρισμένο και διπλωματούχο μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών όπως π.χ. Αμερικανική Ένωση Ομιλίας–Γλώσσας–Ακοής (American Speech–Language–Hearing Association: ASHA) www.asha.org.
Ανακαλύφθηκαν γονίδια για το τραύλισμα
Το μυστήριο πίσω από την περίπλοκη διαταραχή με την ονομασία τραυλισμός έγινε λίγο πιο ξεκάθαρο σήμερα με την ανακοίνωση της ανακάλυψης τριών γονιδίων υπεύθυνων για τον τραυλισμό από το δόκτορα Ντένις Ντρέινα, (Ph.D), διευθυντή του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Τραυλισμό και ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Κώφωσης και Άλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών της Αμερικής που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2010.
Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Τραυλισμό υποδέχεται με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα νέας έρευνας.
Η κατανόηση της βιολογικής βάσης του τραυλισμού δύναται να οδηγήσει κάποια μέρα στην καλύτερη πρώιμη διάγνωση, σε διαφορετικές θεραπείες για ανθρώπους με γενετικούς δείκτες και στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται διαφορετικά η παραγωγή ήχων στους ανθρώπους που τραυλίζουν.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Τι να κάνω αν το παιδί μου τραυλίζει;
Ο τραυλισμός στην αρχή της εμφάνισής του αντιμετωπίζεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Αν λοιπόν συμβουλευτείτε ειδικό το γρηγορότερο δυνατόν, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλά.
Ευτυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον ισχύει το πολιτικά ορθό στην κοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που τραυλίζει δεν γίνεται πια στόχος χλευασμού, δεν ακούει ανέκδοτα σχετικά με το θέμα, ούτε τον αποκαλούν «κεκέ» αυτόν και «κεκέδισμα» το πρόβλημα στην ομιλία του. Ωστόσο το άγχος, η στενοχώρια και ο θυμός του ίδιου του ατόμου που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσχέρεια στον λόγο παραμένουν. Προτού το παιδί γίνει ενήλικος, κουβαλώντας τη στενοχώρια του για το γεγονός αυτό, βοηθήστε το.
ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ
Τα πρώτα σημάδια του τραυλισμού εμφανίζονται όταν το παιδί αρχίζει να ενώνει λέξεις για να κάνει μικρές προτάσεις. Ο τραυλισμός σε αυτό το στάδιο είναι φυσιολογικός. Σιγά σιγά η ομιλία του παιδιού θα γίνεται πιο ομαλή, αλλά είναι πιθανόν να υπάρξουν και περίοδοι που θα ξαναρχίσει να τραυλίζει. Όταν το παιδί θα πάει σχολείο η ομιλία του θα πρέπει να είναι στρωτή.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
• Μη συγκρίνετε την ομιλία του παιδιού με αυτή των αδελφών του ή των συμμαθητών του,
• Μην του λέτε να μην τραυλίζει. Όσο περισσότερο προσπαθεί να μην τραυλίζει τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η κατάσταση,
• Μην το επαινείτε όταν μιλάει με ευφράδεια,
• Μην του λέτε να πάρει βαθιά αναπνοή προτού ξεκινήσει,
• Ακούστε το υπομονετικά. Σημασία έχει τι λέει και όχι πώς το λέει,
• Αφήστε το να συμπληρώσει την πρόταση, τις σκέψεις του και μην το διακόπτετε δίνοντας εσείς τη λέξη στην οποία μπλοκάρεται,
• Να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο και να μιλάτε ήρεμα στο παιδί. Να του δείχνετε ότι το αγαπάτε και το σέβεστε.
Ο ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Η συνάντηση με τον ειδικό δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. Η συμβουλή ότι «θα περάσει» ταυτίζεται με την επιθυμία των γονιών αλλά μεταθέτει την εκτίμηση της δυσκολίας για αργότερα, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες εξειδικευμένης συμβουλευτικής και έγκαιρης παρέμβασης η οποία μπορεί να είναι αναγκαία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι αν ένα παιδί εμφανίζει δυσκολίες που παραμένουν περισσότερο από τρεις μήνες πρέπει να αξιολογηθεί οπωσδήποτε. Μετά την πάροδο του εξαμήνου οι πιθανότητες εδραίωσης αυξάνονται σημαντικά.
Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που αφορούν διαφορετικά πρόσωπα και διαφορετικούς τραυλισμούς. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας οι λογοθεραπευτικές προσεγγίσεις εστιάζονται στην επικοινωνία, στις επικοινωνιακές σχέσεις, στη συμβουλευτική των γονέων και στην αποκατάσταση πιθανών αναπτυξιακών ελλειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η αργή γλωσσική εξέλιξη. Κάποιες προσεγγίσεις υλοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς στο σπίτι υπό την επίβλεψη του θεραπευτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σχέσεις και οι ρόλοι των μελών της οικογένειας είναι τέτοιοι που απαιτείται θεραπευτική δουλειά με όλη την οικογένεια παράλληλα με τις λογοθεραπευτικές προσεγγίσεις ή κατά αποκλειστικότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο τραυλισμός;
Η αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει ασκήσεις για τη διόρθωση του ρυθμού της ομιλίας, εκμάθηση σωστού τρόπου αναπνοής, αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης για την αντιμετώπισης του στρες που συνοδεύει την προσπάθεια ομιλίας από τον πάσχων. Σε πολλές περιπτώσεις σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης αποτελεί και η αντιμετώπιση άλλων συναισθηματικών προβλημάτων που συνδέονται με τη δυσκολία στην ομιλία.
http://www.aigialeianews.gr