Ψυλλάκης Δημήτριος

Αλλάζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη βρεφική διατροφή Facebooktwitterpinterest

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης του μωρού είναι θεαματική κατά την διάρκεια του 1ου χρόνου. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το βάρος γέννησης στον 12ο μήνα σχεδόν τριπλασιάζεται. Μετά τους πρώτους μήνες το μωράκι έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών ουσιών που το γάλα μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει.
Αρχίζει λοιπόν μια καινούργια περίοδος στον 5ο–6ο μήνα την οποία το παιδί περνά από την διατροφή μόνο με γάλα και σε τροφές πιο στερεές. Η επιτυχία σ’ αυτή τη φάση εξαρτάται πολύ από τον χαρακτήρα του παιδιού. Χρειάζεται πολύ υπομονή ώστε να γίνεται ένα παραπάνω βήμα κάθε φορά, χωρίς να καταπιέζεται το παιδί και να του δίνομε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής (μερικούς μήνες).
Όταν έχει μπει για τα καλά στον 5ο μήνα και αφού έχομε εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα σύνεργα. (κουτάλι, πιατάκι, σαλιάρες, βιντεοκάμερα κ.τ.λ.) αφήνομε το μωρό να παίζει με το κουτάλι, να το βάζει στο στόμα του (όχι βαθιά για να μην κάνει εμετό). Σιγά σιγά του δίνομε και μερικές μικρές ποσότητες από το γάλα του με το κουταλάκι.
Αρχίζουμε την κυρίως προσπάθεια μας με την φρουτόκρεμα. Χρησιμοποιούμε ώριμα φρούτα εποχής καλά πλυμένα. Ξεκινάμε με ένα είδος φρούτου και κάθε 3-4 ημέρες προσθέτομε ένα καινούργιο αυξάνοντας και την ποσότητα που δίνουμε στο παιδί. Τις πρώτες ημέρες που οι προσλαμβανόμενες ποσότητες είναι πολύ μικρές συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα.
Στόχος είναι σιγά σιγά να αντικαταστήσουμε 1 γεύμα γάλακτος (συνήθως το 2ο πρωινό) με επαρκή ποσότητα φρουτόκρεμας.
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της φρουτόκρεμας αρχίζομε να δίνουμε το απόγευμα την κρέμα βανίλια–ρυζάλευρο σιγά σιγά σε αυξανόμενη ποσότητα ώστε να αντικατασταθεί και το απογευματινό γεύμα γάλακτος. Με την εισαγωγή των στερεών τροφών χορηγούμε και νερό.
Από τον 6ο μήνα και μετά το γάλα Νο 1 γίνεται γάλα Νο 2. Εδώ αρχίζει και η χορτόσουπα.
Αρχικά χρησιμοποιούμε ορισμένα λαχανικά όπως πατάτα, κολοκύθι, καρότο και κατόπιν προσθέτουμε ένα καινούργιο λαχανικό κάθε εβδομάδα. (φασολάκια, μπιζέλια, σπανάκι, σέλινο, κ.τ.λ.) Αποφεύγουμε λαχανικά με έντονη μυρουδιά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, κ.τ.λ.
Βράζουμε τα λαχανικά για 1 ώρα σε 1 λίτρο νερό. Για τα πρώτα γεύματα χρησιμοποιούμε μόνο τον ζωμό (150-180 γραμμάρια) με λίγο ρυζάλευρο η ρύζι καλά βρασμένο και λιωμένο μέσα. Κατόπιν τις επόμενες ημέρες λιώνουμε και λίγα λαχανικά στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο ζωμό μαζί με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καρυκεύματα, αλάτι ή ζάχαρη.
Στον 7ο μήνα προσθέτουμε στην διατροφή του παιδιού λίγο τυρί άπαχο άσπρο , κρέμα φαρίνα, κρέμα δημητριακών, μπισκοτόκρεμα, ζυμαρικα .
Μετά τον 7ο μήνα και όχι νωρίτερα προσθέτουμε στο χυλό μικρές ποσότητες από κρέας (30-50 γραμμάρια) καλά βρασμένο και καλά αλεσμένο, χρησιμοποιώντας και τον ζωμό του (αρνί, μοσχάρι, γαλοπούλα, κουνέλι και αργότερα κοτόπουλο και χοιρινό). Αρχίζουμε το γιαούρτι και διάφορα τυριά (οχι αλμυρά).
Στον 9ο μήνα δίνουμε όσπρια σε πουρέ και σταδιακά μόνο τον κρόκο καλά βρασμένου αυγού 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης μπορούμε σιγά σιγά να χρησιμοποιούμε και χυμό ντομάτας Μετά τον 10ο μήνα αρχίζουμε το ψάρι (προσοχή στα αγκάθια).
Ασπράδι του αυγού δίνουμε μετά τους 12 μήνες
Στο τέλος του 7ου μήνα το διαιτολόγιο του παιδιού είναι ως εξής:
Πρωί: γάλα
10 π.μ. : φρουτόκρεμα
Μεσημέρι: κρεατοχορτόσουπα
Απόγευμα: κρέμα
Βράδυ: γάλα
Μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί προσαρμόζεται στο φαγητό της οικογένειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.