Ελπιδοφόρες εξελίξεις στην θεραπεία του καταρράκτη και του αστιγματισμού
“Απο το 44ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο”
Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς την τελευταία τριετία με την εφαρμογή νέων τεχνικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των επιπλοκών ενώ σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά βρίσκεται η απόρριψη των μοσχευμάτων.
Στο παραπάνω σημαντικό θέμα, στις σημαντικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας, στις νέες εφαρμογές και τεχνικές στις επεμβάσεις για την θεραπεία του καταρράκτη και του αστιγματισμού, θα γίνει εκτενής αναφορά, στην διάρκεια του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται από τις 18- 22 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο Αρτέμιος Κανδαράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και Συντονιστής Διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις νέες τεχνικές στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς είναι δυνατή πλέον η αντικατάσταση μέρους του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, έτσι ώστε το τραύμα είναι κατά πολύ μικρότερο οπότε και οι επιπλοκές πολύ λιγότερες.
Ακόμη διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στην χρήση των νέων τορικών ενδοφακών με την τοποθέτηση των οποίων μαζί με τον καταρράκτη θεραπεύεται ή μειώνεται σημαντικά και ο αστιγματισμός.
Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν είναι η νέα γενιά πολυεστιακών-προσαρμοστικών φακών για κοντά και μακριά και η χρήση του FEMTOSECOND LASER στις διαθλαστικές επεμβάσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ομαλότητα των τομών στο κόψιμο του κερατοειδούς.
Ελπιδοφόρα είναι τα νέα και από το «μέτωπο» της ωχράς κηλίδας. Όπως τόνισε ο κ.Κανδαράκης, αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο ωστόσο φαίνεται ότι στο μέλλον οι ασθενείς θα υποβάλλονται στην διαδικασία θεραπείας με την χορήγηση εμφυτευμάτων αντιαγγειογεννητικών παραγόντων σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όχι κάθε 2-3 μήνες που χρειάζεται σήμερα.
Επίσης εφαρμόζονται εμφυτεύματα παραγόντων για την αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.
Τέλος ομιλητές θα αναφερθούν στην εφαρμογή υαλοειδεκτομής μικρής τομής όπου τα εργαλεία είναι πλέον τόσο μικρά έτσι ώστε μετά την επέμβαση να μην χρειάζεται ράψιμο.
Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και σημαντικές με προφανή θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας. Το συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μετάδοση των γνώσεων αυτών σε όλους όσους ασχολούνται με την επιστήμη μας, κατέληξε ο κ.Κανδαράκης.
HEALTH.IN.GR