ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Ο ήλιος είναι ένας καλός φίλος των παιδιών, διότι συντελεί στην ασβεστοποίηση των οστών, ενεργοποιώντας την βιταμίνη D, που υπάρχει στο δέρμα. Στα μικρά παιδιά θεωρείται αρκετή, η έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο , για δυο ώρες την εβδομάδα.
Όμως η έκθεση στον Ελληνικό ήλιο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να είναι αρκετά βλαβερή ,για το ευαίσθητο δέρμα, των μικρών παιδιών .
Επιβάλλεται λοιπόν, σωστή προστασία ,των παιδιών από τον ήλιο ,που θα αποτελεί και προληπτική προφύλαξη, ενάντια στους καρκίνους του δέρματος, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι, με την συνολική διάρκεια έκθεσης , κατά την νεαρή ηλικία και με τα ηλιακά εγκαύματα, που πιθανά έχει υποστεί το δέρμα. Το ρίσκο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια , λόγω της τρύπας του όζοντος.
Οι ηλιακές ακτίνες είναι οι υπεριώδεις (UVA ,UVB , UVC) και οι υπέρυθρες .
Κυρίως οι υπεριώδεις Α, φθάνουν στα βαθύτερα δερματικά στρώματα και προάγουν, την παραγωγή της μελανίνης ,που σκουραίνει το δέρμα. Οι υπεριώδεις Β δρουν πιο επιφανειακά ,προκαλώντας διάταση των αγγείων , ερεθισμούς στο δέρμα και μαζί με τις υπέρυθρες οι οποίες το θερμαίνουν, χωρις να το μαυρίζουν, του προξενούν αφυδάτωση , κοκκινίλες , φωτοδερματίτιδες και εγκαύματα.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από 10 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα. Αυτές τις ώρες η ακτινοβολία κτυπάει κάθετα την γη και είναι πολύ έντονη.
Φοράμε στα παιδιά καπέλο , πάντα με φαρδύ γείσο, για να προστατεύουμε και τα ματάκια από την ακτινοβολία (μειώνεται σχεδόν κατά 50%).
Ελαφριά βαμβακερή μπλούζα ,αρκετή προστατευτική κρέμα και στην σκιά, γιατί η ακτινοβολία μας φτάνει και πάλι, έστω και μειωμένη, από αντανάκλαση. Ακόμη και όταν υπάρχει συννεφιά, οι υπεριώδεις Β, περνάνε και μπορεί να προξενήσουν έγκαυμα.
Σταδιακή έκθεση στον ήλιο, αρχίζοντας με λίγα λεπτά, τις πρώτες μέρες.
Προστατεύουμε το δέρμα του παιδιού, βάζοντας του συχνά (ανά 2ωρες περίπου), μια ποιοτική παιδική αντηλιακή κρέμα ή λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας και χωρις πολλά αρωματικά ,για να μην τραβά και τα έντομα .(Για τον δείκτη προστασίας ή αλλιώς SPF μιλήστε με τον παιδίατρο σας).
Προσοχή η κρέμα που έχει περισσέψει από πέρυσι, δεν είναι πλέον κατάλληλη γιατί έχει χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες.
Σε παιδιά κάτω των 6 μηνών, πρέπει να αποφεύγονται η άμεση έκθεση στον ήλιο και οι αντηλιακές κρέμες, λόγω του κίνδυνου αλλεργιών. Συνιστάται η κάλυψη του δέρματος με ελαφρύ ρουχισμό, καπελάκι κτλ.
Πρέπει να δίνουμε συχνά νερο στο παιδί και μετά από συζήτηση με τον παιδίατρο να έχουμε επιλέξει, ανάλογα με την ηλικία, κατάλληλα γυαλιά ηλίου , διότι η ακτινοβολία ενοχοποιείται επίσης και για βλάβες στα μάτια .
Συμπερασματικά , ο πολύς ήλιος όχι μόνο βλάπτει , αλλά βλάπτει ανεπανόρθωτα και γιαυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή. Ήλιος δεν είναι μόνο στην θάλασσα , είναι και στο βουνό, είναι και στην αυλή μας , είναι και στην βόλτα μας ,και στο αυτοκίνητο , όταν ταξιδεύουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! λοιπόν.