Λιπίδια (Λίπη-έλαια)

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι
Τα λιπίδια είναι οργανικές ενώσεις διαλυτές σε οργανικό διαλύτη και αδιάλυτες σε νερό. Ως λιπίδια για διατροφική
χρήση θεωρούνται όλα τα γλυκερίδια των διαφόρων λιπαρών οξέων φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης.
Το γλυκερίδιο είναι ένωση (εστέρες) ενός μορίου γλυκερόλης με μόρια λιπαρών οξέων.
Τα πιο συνηθισμένα λιπίδια είναι τα τριγλυκερίδια (ενώσεις ενός μορίου γλυκερόλης με τρία μόρια λιπαρών
οξέων).
Σε αυτά είναι δυνατόν να υπάρχουν μικρές ποσότητες ελεύθερων λιπαρών οξέων, φωσφολιπιδίων, στερολών
Τα τριγλυκερίδια διακρίνονται σε λίπη και έλαια, ανάλογα με το αν υφίστανται σε στερεή η υγρή μορφή.
Λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες: α) κορεσμένα και β) ακόρεστα.
Κορεσμένα: Χαρακτηρίζονται τα λιπαρά οξέα χωρίς κανένα διπλό δεσμό μεταξύ των ατόμων άνθρακα* που
σχηματίζουν το μόριό τους
Τα μόρια των οργανικών ενώσεων περιέχουν άτομα άνθρακα συνδεδεμένα μεταξύ
τους με απλό, διπλό ή τριπλό δεσμό

Ακόρεστα: Χαρακτηρίζονται τα λιπαρά οξέα με έναν (μονοακόρεστα) ή περισσότερους διπλούς δεσμούς
(πολυακόρεστα) μεταξύ των ατόμων άνθρακα που αποτελούν το μόριό τους.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Είναι τα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει ή τα συνθέτει σε ελάχιστες ποσότητες
και επομένως ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
Αυτά είναι το λινολενικό ή ω-3 λιπαρό οξύ, το λινολεϊκό ή ω-6 λιπαρό οξύ & το αραχιδονικό οξύ
Που βρίσκονται

Κορεσμένα λιπαρά οξέα
βούτυρο, τυρί, πλήρες
γάλα και γιαούρτι,
μαργαρίνη

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
ελιές, ξηροί καρποί,
αβοκάντο, κραμβέλαιο,
φυστικέλαιο.

ω-3 λιπαρά οξέα
λιπαρά ψάρια
(σολομός, σκουμπρί,
ρέγκα, πέστροφα,
σαρδέλα), καρύδια,,
σογιέλαιο. βρώσιμο
λινέλαιο

ω-6 λιπαρά οξέα
ηλιόσποροι, σουσάμι,
καλαμπόκι, καρύδια,
ηλιέλαιο,
αραβοσιτέλαιο

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.