Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη της,
καθώς η βιταμίνη που δε χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, και αποθηκεύεται στο σώμα για μελλοντική χρήση.
ΠΗΓΕΣ
Μόνο λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D. Φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι: Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), το
συκώτι, το μουρουνέλαιο, οι κρόκοι αυγών, το γάλα και μερικά δημητριακά.
ΣΥΣΤΑΣΗ
Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού
σε βιταμίνη D.
Οι ανάγκες ληψης βιταμίνης D διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού (π.χ. νεογνά, ηλικιωμένοι).
Άτομα που καλύπτουν συνήθως το δέρμα ή ηλικιωμένοι, ή άτομα που ζουν σε περιοχές με μικρή ηλιοφάνεια
συνθέτουν μικρότερη ποσότητα βιταμίνης D.
Πηγή:
Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins & Minerals, EFSA, February 2006