Καισαρική Τομή
Η καισαρική τομή μπορεί να είναι προγραμματισμένη, δηλαδή να έχει αποφασιστεί ως μέθοδος τοκετού ή να είναι επείγουσα διαδικασία που χρειάζεται να γίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Βέβαια η επέμβαση αυτή καθαυτή είναι ακριβώς η ίδια, είτε έχει προγραμματιστεί είτε είναι επείγουσα. Ωστόσο οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή μπορεί να είναι διαφορετικοί.
Οι προγραμματισμένες καισαρικές τομές γίνονται όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που υποδεικνύουν ότι ένας κολπικός τοκετός είναι ενδεχομένως επικίνδυνος για τη μητέρα και το μωρό όπως:
* η ισχιακή προβολή
* η λοξή θέση
* δύο ή περισσότερα μωρά
* κάποια ασθένεια των νεφρών, της καρδιάς ή των πνευμόνων
* ο διαβήτης
* η προεκλαμψία ή η αύξηση της πίεσης
* όταν το προηγούμενο παιδί έχει γεννηθεί με καισαρική
* άλλοι ιατρικοί λόγοι
Επείγουσα καισαρική τομή γίνεται όταν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού προκύψει κάποιος λόγος, ο οποίος μας αναγκάζει να ολοκληρώσουμε με καισαρική τομή:
* πρόπτωση του ομφάλιου λώρου
* σημάδια εμβρυϊκής ή μητρικής δυσφορίας
* δυσαναλογία, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο και δε μπορεί να γεννηθεί κολπικά
* άλλοι επείγοντες λόγοι
Όταν η καισαρική τομή είναι προγραμματισμένη, η γυναίκα πηγαίνει το πρωϊ στο μαιευτήριο, νηστική απ’ το προηγούμενο βράδυ. Μπαίνει στην αίθουσα παραλαβής όπου γίνεται ο καθορισμένος προεγχειρητικός έλεγχος κι η απαραίτητη προετοιμασία και στη συνέχεια μεταφέρεται στην αίθουσα τοκετού. Εκεί γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία κι όταν όλα είναι έτοιμα, ξεκινάει η διαδικασία.
Στην επείγουσα καισαρική τομή, η γυναίκα μεταφέρεται αμέσως στην αίθουσα των χειρουργείων, όπου ο αναισθησιολόγος χορηγεί επιπλέον δόση επισκληριδίου κι όταν όλα είναι έτοιμα ξεκινάει η διαδικασία.
Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και φτάνοντας στη μήτρα βγάζει το μωρό. Στη συνέχεια το παραλαμβάνει η μαία, η οποία αφού το περιποιηθεί το δίνει στη μητέρα του να το αγκαλιάσει και στη συνέχεια μεταφέρεται στη μονάδα νεογνών αφού το δει και ο πατέρας.
Ο γιατρός εν τω μεταξύ βγάζει τον πλακούντα και ξεκινάει να ράβει την τομή.
Όταν ολοκληρωθεί η καισαρική, η γυναίκα μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης όπου το προσωπικό παρακολουθεί τη γενική της κατάσταση, κι αν η μήτρα έχει συσπαστεί.