Ο εθελοντισμός στα Special Olympics
Δίνουν την ψυχή τους για μία ιδέα και εναποθέτουν στον βωμό της τις ανθρώπινες δυνάμεις τους. Δεν είναι ένας, ούτε δέκα, ούτε εκατό, ούτε χίλιοι. Είναι περίπου 25.000 άνθρωποι που επενδύουν σε μία κοινωνία καλύτερη, μία κοινωνία της προσφοράς, όπου η κάθε αφορμή γίνεται εφαλτήριο για ένα αύριο με ανθρώπινο πρόσωπο.Aφορμή τώρα είναι οι Special Olympics, που από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα.
Αυτή τη φορά στέκονται στο πλευρό των περίπου 15.000 αθλητών, προπονητών και κριτών των Special Olympics από 180 χώρες που θα λάβουν μέρος σε 22 ολυμπιακού τύπου αθλήματα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να υπάρχει κοινωνία χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμένους.
Το πρόγραμμα εθελοντισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 συμβάλλει, μέσα από τις θέσεις που θα αναλάβουν οι εθελοντές, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους αθλητές και σε όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, προσφέροντας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις και τις αγωνιστικές δραστηριότητες, την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να ζήσουν τον ενθουσιασμό, τη χαρά και την καταξίωση που συνδέεται με τον αθλητισμό.
Περίπου 17.500 εθελοντές συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Αγώνες και περισσότεροι από 2.500 στο πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων». Το 45% των εθελοντών είναι νέοι μεταξύ 18-30 ετών, ενώ το σύνολο των εθελοντών μόνο στα 22 αθλήματα αγγίζει τους 3.500 (sport volunteers).
«Εκτός από τους Έλληνες αναμένουμε και 850 εθελοντές εκτός Ελλάδας που μάλιστα έχουν αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους στη χώρα μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φυρογένη, υπεύθυνη του προγράμματος εθελοντισμού αναλύοντας τις διαδικασίες οργάνωσης, τοποθέτησης και ανάπτυξης των εθελοντών.
Για να γίνει κανείς εθελοντής πρέπει να είναι 18 ετών και να έχει συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντισμού. Κατόπιν, οι εθελοντές συμμετέχουν στα ενημερωτικά σεμινάρια, που διοργανώνονται μετά την αποδοχή της θέσης.
Οι εθελοντές απασχολούνται κυρίως από τις 20 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2011, ενώ οι υπηρεσίες τους είναι ιδιαιτέρως αναγκαίες και κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης, πριν την έναρξη των αγώνων.
Ο «Αθήνα 2011» παρέχει τη στολή και τον απαραίτητο εξοπλισμό, διατροφή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, ασφάλιση και δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο τέλος, ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Οι χιλιάδες των εθελοντών απασχολούνται στα αθλήματα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις ιατρικές υπηρεσίες, τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των χώρων διαμονής, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, στη μετάφραση και τη διερμηνεία. Εθελοντές στελεχώνουν, επίσης, τις υπηρεσίες τύπου και ΜΜΕ, τους κλάδους πληροφορικής, τη συνοδεία αθλητών, αλλά και διάφορες άλλες μη αθλητικές εκδηλώσεις.
«Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Είμαι εκ πεποιθήσεως εθελοντής. Εδώ και πολλά χρόνια είμαι εθελοντής αιμοδότης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φραγκίσκος Μαρκαντώνης, 61 ετών, συνταξιούχος τραπεζικός και προσθέτει: «Το 2004 ο γιος μου συμμετείχε σαν εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες. Πριν αλλάξει ο χρόνος, κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010 βγήκα στην σύνταξη και έτσι το θεώρησα ευκαιρία να προσφέρω και εγώ, ώστε να ξαναβρούμε το πνεύμα εκείνο των Αγώνων που είχαμε τότε. Πηγαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα σε συνεννόηση με τους διοργανωτές. Είναι καταπληκτικό συναίσθημα, κάνεις νέες φιλίες με άλλους εθελοντές, γνωρίζεις κόσμο και νιώθεις δημιουργικός».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η φιλόλογος Ελευθερία Σαμιώτη, 56 ετών. «Ξεκίνησα τον εθελοντισμό στα Special Olympics Hellas το 2006, που είναι η αντίστοιχη πανελλήνια οργάνωση. Το αίσθημα είναι μοναδικό, η δύναμη της συμμετοχής, της βοήθειας και της επιτυχίας σου δίνει πολλή ενέργεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Εμείς οι παλιοί εθελοντές, πάμε πακέτο. Όπου βρούμε την ευκαιρία προσφέρουμε όλοι μαζί, μαζί με τα παιδιά και τους αθλητές. Στην αρχή βοηθούσαμε όπου μπορούσαμε, εγώ κυρίως την Τετάρτη το πρωί στο γραφείο. Μετά σταδιακά άρχισα να πηγαίνω και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως σε αυτή του Πολεμικού Μουσείου, αλλά και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Είμαστε όλοι φίλοι εκεί, από 18 έως και 70 χρονών, δεν είμαστε απλά εθελοντές. Θα ήθελα να πω σε όλους πως με τον εθελοντισμό απλά γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, μαθαίνεις πώς να αντλείς χαρά μέσα από την προσφορά. Είναι πραγματικό σχολείο».
Η Τζεμίνα Γιαννακοπούλου εργάζεται σε παιδικό σταθμό και είναι 30 ετών. Είναι εθελόντρια από το 2004 όταν άρχισε να προσφέρει στους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Από τότε συμμετέχει γενικότερα ως εθελόντρια σε αθλητικές οργανώσεις μαζί με την παρέα της. «Συνήθως πηγαίνω το Σαββατοκύριακο και κάποια απογεύματα. Κάποιες φορές με παίρνουν τηλέφωνο για να βοηθήσω και σε άλλες οργανώσεις ή εκδηλώσεις, ανάλογα με την ανάγκη κυρίως στην αναζήτηση και άλλων εθελοντών. Ήδη από τον Φλεβάρη αρχίσαμε να δένουμε σαν ομάδα. Είμαστε πολύ αγαπημένοι γιατί όλοι αντλούμε μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Μόνο αν το ζήσεις θα το καταλάβεις», λέει με ενθουσιασμό.
«Όλοι μαζί συμμετέχουμε στο σπουδαιότερο αθλητικό και ανθρωπιστικό γεγονός του 2011, με παγκόσμια απήχηση. Ένα γεγονός, που ελπίζουμε να συμβάλλει στη διάδοση αξιών, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και οι ίσες ευκαιρίες για όλους», δηλώνει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τονίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι γεμάτες κερκίδες.
«Οι αθλητές Special Olympics χρειάζονται την παρουσία μας στα στάδια, το χειροκρότημα και την ενθάρρυνσή μας. Όμως, και για όλους εμάς, σε προσωπικό επίπεδο, η συμμετοχή στους Αγώνες αποτελεί μία μοναδική εμπειρία ζωής. Παράλληλα, τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πολλά και σημαντικά. Η χώρα μας έχει παγκόσμια προβολή με θετικό πρόσημο και χιλιάδες άνθρωποι θα επισκεφθούν την Αθήνα και θα συνεχίσουν τις διακοπές στα νησιά με αφορμή τους Αγώνες», τονίζει η κ. Δεσποτοπούλου.