Η φυσική ενίσχυση της άμυνας του μωρού και της νέας μαμάς!
Έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και μία γρήγορη περίοδος θηλασμού είναι πραγματικά ωφέλιμη για το βρέφος γιατί παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την κατεργασία του αγελαδινού γάλακτος ώστε να πλησιάσει το σύνθεση του μητρικού, παρόλα αυτά το μητρικό γάλα παραμένει αναντικατάστατο.
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος είναι πολλά:
-Περιέχει όλα τα απαραίτητα για το βρέφος θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά
-Είναι εύπεπτο και με το θηλασμό αποφεύγονται διάφορες στομαχικές και εντερικές διαταραχές στο βρέφος.
– Δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος
-Είναι αποστειρωμένο και εισέρχεται στον πεπτικό σωλήνα ώστε να υπάρχει μειωμένος έως ελάχιστος κίνδυνος μόλυνσης από το περιβάλλον.
-Έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες: μεταφέρει αντισώματα από την μητέρα στο βρέφος και το προφυλάσει από παθήσεις
-είναι αδάπανο και δεν απαιτεί πολύπλοκες προπαρασκευές
-η μητέρα μέσω του θηλασμού μπορεί να επανακτήσει το αρχικό της βάρος χάνοντας ευκολότερα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη
-μέσω του θηλασμού η μήτρα επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά τον θηλασμό
-Βοηθά στην συναισθηματική σύνδεση της μητέρας και του βρέφους, διότι η νέα μαμά αισθάνεται το αίσθημα της ολοκλήρωσης ενώ δένεται ψυχικά με το βρέφος
-Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μηδενίζεται σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει.
Πηγή:
Υγεία και διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, Αντώνης Γ. Καφάτος