Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πάθηση του οφθαλμού που σχετίζεται με την ηλικία, γι’ αυτό το λόγο αναφέρεται συχνά και ως Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς, ή ΗΕΩ. Η τελική φάση της πάθησης σχετίζεται με απώλεια όρασης και είναι η πρώτη αιτία νομικής τύφλωσης στο δυτικό κόσμο σε άτομα άνω των 50 ετών.
Ποιές είναι οι μορφές της ΗΕΩ?
Ξηρά Μορφή
Η ξηρά μορφή ΗΕΩ είναι η πιο διαδεδομένη (80-90% των περιπτώσεων) και λιγότερο επικίνδυνη μορφή ΗΕΩ. Για λόγους όχι ακόμα εξακριβωμένους, η μακροχρόνια ύπαρξη Drusen μπορεί να οδηγήσει στην ατροφία της ωχράς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα “κενά” ή σκοτώματα στην κεντρική όραση. Αν και δεν υπάρχουν φαρμακευτικές ή χειρουργικές θεραπείες για αυτή τη μορφή ΗΕΩ, τα οπτικά βοηθήματα όπως οι μεγεθυντικοί φακοί μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να εκμεταλλευτούν την περιφερική τους όραση και να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινή τους ζωή. Tα συμπτώματα της ξηράς μορφής είναι βαθμιαία ελάττωση όρασης, δυσχρωματοψία και κεντρικό σκότωμα.
Υγρή Μορφή
Η υγρά μορφή ΗΕΩ ονομάζεται έτσι γιατί χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων (χοριοειδική νεοαγγείωση) κάτω από την ωχρά. Τα νεοαγγεία αυτά είναι γενικώς κακής ποιότητας και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υγρών και αίματος. Αυτή η διαρροή δημιουργεί αλλοιώσεις οι οποίες καταστρέφουν τα νευρικά φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς και έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης. Τα συμπτώματα της υγρής μορφής είναι αιφνίδια ελάττωση όρασης, και παραμορφοψία.
Ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία?
Πρωταρχική προσπάθεια είναι η εξάλειψη, όσο είναι δυνατόν, των παραγοντων που προάγουν την πάθηση. Έτσι πρέπει να μην καπνίζουμε, να ρυθμίσουμε καλά την αρτηριακή μας πίεση, να αποφεύγουμε την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία με την χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου, και να εξετάζουμε συχνά τα μάτια μας. Ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν συγγενείς με ΗΕΩ είναι σκόπιμο να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο τους, αναφέροντας του το πρόβλημα της ΗΕΩ που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς τους.
Διατροφικά, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος, να τρώμε φρούτα και κυρίως λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καροτινοειδή, να αποφεύγουμε τα λίπη. Εάν χρειαστεί ο οφθαλμίατρος θα σας συνταγογραφήσει ειδικές βιταμίνες με αντιοξειδωτικά, καροτινοειδή , λουτείνη, ιχνοστοιχεία κλπ, καθώς και βελτιωτικά της μικροκυκλοφορίας.
Στη συνέχεια, όλες οι σύγχρονες τεχνικές είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, όπως:
- πρώιμη διάγνωση, «χαρτογράφηση» και παρακολούθηση της βλάβης (ψηφιακή αγγειογραφία φλουορεσκείνης / ινδοκυανίνης, spectral OCT)
- εφαρμογή θεραπειών: argon laser, φωτοδυναμική θεραπεία με visudyne, ενδοφθάλμια φαρμακοθεραπεία [χορήγηση αντιογγειογενετικών παραγόντων και φαρμάκων], συνδυασμένες θεραπείες, χειρουργικές θεραπείες – μετατόπιση αμφιβληστροειδούς, μετατόπιση υπαμφιβληστροειδικού αιματώματος
- εφαρμογή βοηθημάτων χαμηλής όρασης για τη μεγιστοποίηση της όρασης των ασθενών