Το νερό «σύμμαχος» της κακής στοματικής υγιεινής
Το πρόβλημα της κακής αναπνοής προκαλείται συνήθως όταν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα, διασπούν τα κομμάτια των τροφών σε θειούχες ή άλλες πτητικές ενώσεις. Επίσης, μπορεί να αποτελεί το αποτέλεσμα των τροφικών υπολειμμάτων που ενδεχομένως να υπάρχουν ανάμεσα στα δόντια ή μιας πυώδους φλεγμονής της στοματικής κοιλότητας.
Σύμφωνα με την Erika Fink, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών στο Βερολίνο, η πόση άφθονων ποσοτήτων νερού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της στοματικής κακοσμίας, αφού ακόμα και το ξηρό στόμα μπορεί να την προκαλέσει. Οι ηλικιωμένοι, όσοι ροχαλίζουν, άνθρωποι που έχουν στρες, όσοι κάνουν χρήση οινοπνεύματος, αλλά και τα άτομα που παίρνουν κάποια φάρμακα -όπως είναι για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά- έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ξηροστομία, άρα και κακή αναπνοή.
Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να βοηθά, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τη στοματική κακοσμία. Κομμάτια τροφών μπορεί να παραμείνουν, ακόμα και μετά το πλύσιμο, στα μεσοδόντια διαστήματα ή στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Τα στοματικά διαλύματα ανακουφίζουν τις φλεγμονές του στόματος και κατ’ επέκταση βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας. Βέβαια, κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν το λέκιασμα των δοντιών, αφού περιέχουν χρωστικές ουσίες, άρα δεν μπορεί η χρήση τους να αποτελέσει τη μόνιμη λύση για το πρόβλημα της κακής αναπνοής.
Η λύση βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω και κυρίως στο νερό. Η καλή στοματική υγιεινή, η χρήση στοματικών διαλυμάτων με τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου, αλλά και η άφθονη κατανάλωση νερού, μπορούν να απαλλάξουν το άτομο από την κακή αναπνοή που το ταλαιπωρεί.
Αν πάλι, δεν υπάρχει βελτίωση και μετά από τα παραπάνω, πρέπει να διερευνηθεί το θέμα από κάποιον ειδικό, αφού μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες πρόκλησης της κακοσμίας, όπως για παράδειγμα είναι τα στομαχικά προβλήματα και ο διαβήτης.
http://www.zougla.gr