Top 10 τροφές για ενίσχυση του εγκεφάλου
Κολοκυθόσποροι για ψευδάργυρο
Μόλις μια χούφτα κολοκυθόσπορων την ημέρα είναι ο, τι χρειάζεται κανείς για να λάβει την συνιστώμενη ημερησία ποσότητα ψευδάργυρου, ιχνοστοιχείου ζωτικού για την ενίσχυση της μνήμης και των διεργασιών της σκέψης.
Μπρόκολο για βιταμίνη Κ
Το μπρόκολο εκτός από πολύ υγιεινό αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες.
Ξηροί καρποί για βιταμίνη Ε
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Επιδημιολογίας υποστηρίζει ότι η πρόσληψη μιας καλής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης. Βιταμίνη Ε έχουν όχι μόνο οι ξηροί καρποί, αλλά και τα πράσινα λαχανικά, οι σπόροι, τα αυγά και τα αναποφλοίωτα όσπρια.
Λάδι ηράνθεμου (νυχτολούλουδου) και L – Καρνοσίνη
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα συμπληρώματα διατροφής με έλαια θαλασσινών ψαριών και νυχτολούλουδου βοηθούν τα παιδιά να αποκτούν καλύτερες διανοητικές ικανότητες. Παράλληλα, η L – Καρνοσίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Τροφές ολικής αλέσεως
Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε ότι συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά ή ζυμαρικά, καθώς το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β6 που περιέχουν έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Λιπαρά ψάρια για Ωμέγα-3
Τα απαραίτητα λιπαρά ωμέγα-3 που βρίσκονται στα ψάρια και το ψαρόλαδο, του ξηρούς καρπούς και τους λιναρόσπορους είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα ψάρια επίσης περιέχουν ιώδιο, ιχνοστοιχείο που βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.
Μύρτιλλα
Έρευνα του πανεπιστημίου Ταφτς των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Νευροεπιστήμης υποστηρίζει ότι ένα εκχύλισμα από μύρτιλλα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Ντομάτες για λυκοπένιο
Το λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων εναντίον των ελεύθερων ριζών, γεγονός που συμβαίνει στην άνοια και κυρίως στο Αλτσχάιμερ.
Βιταμίνες,
Το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 βοηθούν στην πρόληψη της συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης στο σώμα, ουσίας που παρατηρείται σε αυξημένο βαθμό σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Μαύρο φραγκοστάφυλο για βιταμίνη C
Η βιταμίνη C πιστεύεται εδώ και καιρό ότι έχει τη δύναμη να ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες. Αν και μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα και λαχανικά, το μαύρο φραγκοστάφυλο είναι μία από τις καλύτερες πηγές τους.
Πηγή: Το Βήμα