Καρπούζι vs πεπόνι
Καρπούζι: δροσερό, ζουμερό, γλυκό… αποτελεί γευστικό must στις καυτές καλοκαιρινές μέρες, με… τη βούλα και το… μαχαίρι. Πεπόνι: ακαταμάχητο άρωμα και γλυκιά σάρκα. Κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί όταν… δεν είναι μάπα. Οι πρωταγωνιστές στις καλοκαιρινές φρουτένιες επιλογές «συναγωνίζονται σκληρά» για να κατακτήσουν τους γευστικούς μας αδένες σε μια «μάχη» κομμένη και ραμμένη για τις ανάγκες… παρουσίασής τους.
Το καρπούζι
Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου και η καταγωγή του χάνεται περίπου στο 2500 π.Χ. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Είναι λείο εξωτερικά, με σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Το φλούδι του είναι αρκετά σκληρό, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού. Το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό. Γι ‘ αυτό άλλωστε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, εκτός από το να καταναλώνουν το καρπούζι σαν φρούτο, το μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές σαν αποθήκη νερού!
Περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, κάλιο, πολλά μέταλλα, φυτικές ίνες και λυκοπένιο (μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία). Το καρπούζι είναι παρεξηγημένο, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι περιέχει πολλή ζάχαρη. Η αλήθεια είναι όμως ότι η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη είναι λιγότερη από αυτήν ενός μήλου. Επίσης, στα 100 γραμμάρια καρπούζι αντιστοιχούν μόνο 21 θερμίδες.
Το πεπόνι
Με καταγωγή από την Ασία, γίνεται γρήγορα γνωστό για τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.
Εκτός από γλυκιά γεύση, το πεπόνι περιέχει και αυτό σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, όπως και το καρπούζι. Θυμηθείτε ότι η βιταμίνη C στο πεπόνι καταστρέφεται πολύ γρήγορα όταν αυτό βρεθεί εκτεθειμένο στον αέρα, γι’ αυτό μη χάνετε χρόνο αφού κόψετε το πεπόνι σας… Φάτε το γρήγορα! Η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα (μπορείτε αν θέλετε να το δοκιμάσετε με μάσκα προσώπου!) και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.
Το μόνο αρνητικό του πεπονιού είναι ότι είναι από τα πιο δύσπεπτα φρούτα.
Πώς να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι; Με… το χτύπημα!
Πρέπει πρώτα πρώτα να διαλέξετε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα, αλλά να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ενα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται από τόσο νερό. Τέλος, γυρίστε το και προσπαθήστε να βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Βρήκατε το τέλειο καρπούζι!
Πώς να διαλέξετε το καλύτερο πεπόνι; Με… τη μυρωδιά!
Για να πετύχετε το πεπόνι, απλώς μυριστείτε το! Τα ώριμα πεπόνια έχουν γλυκιά οσμή και είναι βαριά. Αν πάρετε ένα πεπόνι που δεν έχει αποκτήσει ακόμα γλυκιά οσμή, αφήστε το μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε.
http://www.enet.gr