Μαγειρέψτε «ελαφριά» με 10 τρόπους
Αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά ενόψει καλοκαιριού, δεν χρειάζεται να «κόψετε» το βραδινό, ούτε να τρέφεστε με χυμούς και φρούτα μέχρι να φύγετε για διακοπές. Αρκεί να μαγειρέψετε υγιεινά και ελαφριά.
Πέρασε και η άνοιξη, οι διακοπές πλησιάζουν «επικίνδυνα» κι εσείς αποφασίσατε στο παρά πέντε ότι αυτά τα 3-4 περιττά κιλά που κουβαλάτε από το χειμώνα, πρέπει να φύγουν πάραυτα από πάνω σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότεροι ξεκινούν αυστηρές δίαιτες εξπρές που επιβαρύνουν τον οργανισμό και με το που τις σταματήσουνε, αφού χάσουν τα κιλά που θέλουν, τα ξαναβλέπουν μετά από λίγο καιρό, ένα-ένα να πάνω στο σώμα τους – και μάλιστα αυτή τη φορά με… ενισχύσεις.
Υπάρχει όμως και άλλη λύση για να χάσουμε βάρος, πιο υγιεινή και με μόνιμα αποτελέσματα: η αλλαγή στον τρόπο που μαγειρεύουμε. Μπορείτε μέσα από τη μαγειρική να κάνετε το γεύμα σας πιο υγιεινό, λιγότερο λιπαρό και αρκετά διαιτητικό, χάνοντας έτσι σταδιακά τα λίγα κιλά που σας ταλαιπωρούν και μάλιστα χωρίς να κάνετε κακό στο μεταβολισμό σας και χωρίς να μειώσετε τη νοστιμιά του φαγητού. Αρκεί να εφαρμόσετε τις παρακάτω μεθόδους στο μαγείρεμα.
Μετρήστε το λάδι με κουτάλι
Ποτέ μην ρίχνετε λάδι στο φαγητό από το μπουκάλι. Μπορεί να βολεύει, αλλά το πιθανότερο είναι με αυτό τον τρόπο να υπερβάλλετε και να αυξήσετε τις θερμίδες του γεύματος. Μετρήστε την ποσότητα με ένα κουτάλι, έχοντας πάντα υπόψη ότι σε κάθε μερίδα ενός ατόμου αντιστοιχεί μισή κουταλιά της σούπας λαδιού. Έτσι θα καταφέρετε να μαγειρέψετε με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα και ταυτόχρονα να ελέγξετε την κατανάλωση και της υπόλοιπης οικογένειας.
Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα οικιακά σκεύη
Στον έλεγχο της σωστής δοσολογίας του λαδιού θα σας βοηθήσουν και τα σκεύη που έχουν ίσιο πάτο, αλλά και τα αντικολλητικά. Προτιμήστε τα και σε συνδυασμό με τη σωστή δόση λαδιού με τη βοήθεια του κουταλιού, θα αποφύγετε τα «πνιγμένα» στο λάδι γεύματα.
Αυξήστε την ποσότητα των φυτικών ινών στις συνταγές σας
Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε πολύ εύκολα, προσθέτοντας λίγο πίτουρο στο αλεύρι σας και επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης στα γεύματά σας, αντί για επεξεργασμένα. Το ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής άλεσης, θα πετύχουν ακριβώς αυτό το στόχο.
Δώστε στυλ στις σαλάτες σας
Ειδικά αν δεν είστε και πολύ φαν της σαλάτας, το απλό κόψιμο σε φέτες ή κυβάκια των λαχανικών δεν σας δίνει κανένα κίνητρο για να τη… λιγουρευτείτε και να την ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε ποικιλία λαχανικών, βάλετε φαντασία, την εμπλουτίσετε με φρούτα και βλαστούς και της προσθέσετε υγιεινά ντρέσινγκ με βάση το γιαούρτι ή το ελαιόλαδο με λεμόνι, θα την κάνετε πιο λαχταριστή και όχι μόνο θα μπει στη διατροφή σας, αλλά θα την αναζητάτε κι όλας.
Προτιμήστε το άσπρο κρέας
Το γνωρίζετε πολλά χρόνια και σας το επιβεβαιώνουμε άλλη μια φορά: το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Περιορίστε το στη μαγειρική σας και αντικαταστήστε το με το άσπρο. Το κοτόπουλο για παράδειγμα υπερτερεί του αρνίσιου κρέατος και μπορείτε να το μαγειρέψετε υγιεινά, φροντίζοντας να το καθαρίσετε από την πέτσα, αφότου το καταψύξετε. Όταν καταψύχουμε το κρέας, όλο το κορεσμένο λίπος έρχεται στην επιφάνεια και σκληραίνει. Έτσι, όταν το καθαρίζουμε και αφαιρούμε την πέτσα, αφαιρούμε και μεγάλο μέρος των βλαβερών λιπαρών.
Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μεθόδους μαγειρικής
Αντί να τηγανίζετε τα φαγητά μέσα σε πολυχρησιμοποιημένο λάδι, προτιμήστε το ψήσιμο, το σωτάρισμα, το μαγείρεμα στο γκριλ ή το μπάρμπεκιου. Οι μέθοδοι αυτές είναι πιο ευεργετικές για την καρδιά και απαιτούν πολύ λιγότερο λάδι.
Διαλέξτε προσεκτικά τα συστατικά του γεύματος
Καλή η μπριζόλα και τα μπιφτέκια, αλλά όταν μαγειρεύετε, πρέπει να φροντίσετε να συμπεριλαμβάνετε στη μαγειρική σας – άρα και στη διατροφή σας – τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, προκειμένου να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με ζωηρό χρώμα, όπως κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και πορτοκαλί, καθώς αυτά έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που μας προφυλάσσουν από μολύνσεις, προβλήματα υγείας, πτώση του ανοσοποιητικού κ.λπ.
Χρησιμοποιήστε γάλα και γιαούρτι
Το γάλα και το γιαούρτι σαν βάση για τις σάλτσες του κρέατος και τις σως, θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρωτεΐνη ζωικής φύσεως στα γεύματά σας, με υγιεινό τρόπο. Αποφύγετε την κρέμα γάλακτος που «κουβαλάει» πολλά λιπαρά και θερμίδες.
Πείτε «ναι» στα μπαχαρικά και τα βότανα
Τα μπαχαρικά όχι μόνο δίνουν γεύση και νοστιμιά στο φαγητό μας, αλλά είναι και πλούσια σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, χαρίζοντάς μας τα οφέλη τους. Επίσης, έχουν αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση, μεταξύ άλλων ωφέλιμων επιδράσεων στην υγεία. Η ρίγανη, για παράδειγμα, ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ ο βασιλικός δρα ενάντια στον πονοκέφαλο και το κρυολόγημα.
Μην βάζετε κανέλα μόνο στον καφέ
Ειδικά αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια και αυξημένα ποσοστά σακχάρου στο αίμα, στην μαγειρική πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν, όμως, δύο μικρά τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε: να προσθέσετε κανέλα ή σπόρους τριγωνέλλας στο φαγητό. Και τα δύο βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος, ενώ έχουν κι άλλες ωφέλιμες δράσεις, όπως τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, δρουν ενάντια στις φλεγμονές κ.λπ. Την τριγωνέλλα μπορείτε να την προσθέσετε στο τυρί, το γιαούρτι ή ακόμη και στο τζατζίκι, ενώ την κανέλα μπορείτε να την πασπαλίσετε σε κουλουράκια, στη μηλόπιτα, το τσάι, τα πουλερικά κ.ο.κ.
http://www.clickatlife.gr