Γονίδιο ανθεκτικό σε θεραπείες καρκίνου του μαστού
Τρεις στους δέκα καρκίνους του μαστού δεν είναι ορμονοεξαρτώμενοι
“Στόχος για νέες θεραπείες”
Ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με το 70% των ανθεκτικών στις ορμονοθεραπείες καρκίνων του μαστού, εντοπίστηκε από Αμερικανούς ερευνητές.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Γουάιτχεντ στη Μασαχουσέτη αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» ότι για την ανακάλυψη αυτή χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική με την οποία ήταν σε θέση να ελέγξουν ταυτοχρόνως εκατοντάδες γονίδια. Το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς η μέθοδός τους είναι πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες οι οποίες ελέγχουν ένα γονίδιο τη φορά και αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στο πεδίο της ανάπτυξης θεραπειών.
Ορμονική «πυροδότηση» του καρκίνου
Οι ορμόνες μπορούν να «πυροδοτήσουν» την ανάπτυξη όγκων στον μαστό και έτσι έχουν αναπτυχθεί φάρμακα που παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία όπως η ταμοξιφένη και οι αναστολείς της αρωματάσης -οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στις περιπτώσεις ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων του μαστού.
Ωστόσο το ένα τρίτο των καρκίνων του μαστού δεν είναι ορμονοεξαρτώμενοι, με αποτέλεσμα οι ορμονοθεραπείες να μην είναι δραστικές στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών οι θεραπευτικές επιλογές είναι μειωμένες.
Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γουάιτχεντ χρησιμοποίησαν μικρά τμήματα γενετικού υλικού τα οποία μπορούν να αποσιωπήσουν γονίδια. Παράλληλα ενέχυσαν καρκινικά κύτταρα στο γενετικό υλικό με στόχο να διερευνήσουν ποια γονίδια είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων.
Γονίδιο – «κλειδί»
Ανακάλυψαν ότι το γονίδιο PHGDH υπερεκφραζόταν στο 70% των όγκων που δεν ανταποκρίνονταν στις ορμονοθεραπείες. Μάλιστα η υπερέκφραση του γονιδίου φάνηκε να αλλάζει τη χημεία των καρκινικών κυττάρων και να εμπλέκεται στην παραγωγή του αμινοξέος σερίνη.
Η νέα ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη θεραπειών που θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία υπερέκφρασης του γονιδίου.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ρίτσαρντ Ποσεμάτο εκτίμησε με δηλώσεις του στο BBC ότι «θα υπάρξει μεγάλη επίδραση για τις ασθενείς με μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο εάν αποδειχθούν αποτελεσματικές θεραπείες που θα στοχεύουν το μονοπάτι της σερίνης». Προσέθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ πρώιμο ακόμη να προβλέψουμε εάν τέτοιου είδους θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές σε μεγάλη κλίμακα, αφού στο πλαίσιο της μελέτης δεν περιελήφθησαν ασθενείς και δεν δοκιμάστηκαν αναστολείς του μονοπατιού.
Βήμα Science