Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy
Το γαστρικό μανίκι είναι μια ακόμη χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας (ΒΜΙ μεγαλύτερο από 40). Είναι περιοριστικού τύπου τεχνική καθώς περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινή ποσότητα του φαγητού. Το χειρουργείο περιλαμβάνει την εκτομή – αφαίρεση των δύο τρίτων του στομάχου. Το τμήμα που απομένει έχει το σχήμα μανικιού γι’ αυτό και ονομάζεται γαστρικό μανίκι (sleeve). Με το χειρουργείο η μείωση της ποσότητας του φαγητού, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. 1- Το στομάχι έχει πλέον πολύ μικρή αποθηκευτική ικανότητα και διογκώνεται με ελάχιστη ποσότητα φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε κορεσμό άμεσα.2- Στο τμήμα του στομάχου που αφαιρέθηκε υπάρχουν κύτταρα που παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Γρελίνη. Η ορμόνη αυτή διεγείρει την όρεξη. Μετά από την αφαίρεση το αίσθημα της πείνας μειώνεται δραστικά. |
Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η διάρκεια της είναι περίπου 2 ώρες. Με 4 ή 5 μικρές τομές στο δέρμα της κοιλιακής χώρας μήκους 0.5 έως 1 εκατοστού ολοκληρώνεται η επέμβαση με καλό αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 4 ημέρες και μετά την έξοδο οι ασθενείς επιστρέφουν σταδιακά στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Η διατροφή μετά το χειρουργείο είναι για 3 ή 4 εβδομάδες υγρές τροφές 2 εβδομάδες πολτοποιημένα φαγητά και στη συνέχεια κανονικές τροφές. Η απώλεια των κιλών είναι σταδιακή και ολοκληρώνεται σε ένα ή δύο χρόνια. Το πρώτο 6-μηνο ήδη τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Βέβαια όπως και στις άλλες περιοριστικές τεχνικές αρχικά η απώλεια είναι μεγαλύτερη και στη συνέχεια ο ρυθμός μειώνεται. Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι: Επιπλοκές υπάρχουν σε κάθε ιατρική ή χειρουργική πράξη. Στη συγκεκριμένη επέμβαση τα ποσοστά αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά. Θα πρέπει βέβαια να συζητηθούν αναλυτικά με χειρουργό για να παρθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση. |