5 Μυστικά μαγειρέματος για υγιεινή και ελαφριά κουζίνα

Facebooktwitterpinterest

Μέρος πρώτο

Η Ελληνική και εν γένει η μεσογειακή κουζίνα αποτελεί πρότυπο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υγιεινής και νόστιμης κουζίνας.Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο καθώς οι πρόγονοι μας (χωρίς να έχουν τις γνώσεις του σήμερα) κατάφερναν να συνδυάζουν άψογα τις πρώτες ύλες τις μεσογείου.Βέβαια πλέον εμείς έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουμε συνταγές πιο υγιεινές και τώρα το καλοκαίρι πιο ελαφριές.Σας παραθέτω κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν  να κάνετε αυτό το παραπάνω βήμα.

  1. 1. Ναι στο γιάχνισμα του κρεμμυδιού και όχι στο σοτάρισμα ή στο τσιγάρισμα.

Το γιάχνισμα είναι μια μέθοδος ξεχασμένη τα τελευταία χρόνια και αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα μια συνταγής.Στην ουσία τοποθετούμε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό στο σκεύος  και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να μαραθεί και να μείνει χωρίς καθόλου νερό. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά προσθέτοντας πάλι λίγο νερό και όταν εξατμιστεί συνεχίζουμε τη συνταγή όπως ξέρουμε.Είναι μια διαδικασία που δεν παίρνει πάνω από 5-6 λεπτά και θα καταργήσει την γνωστή και “βαριά” διαδικασία του σοταρισμένου και ουσιαστικά τηγανισμένου κρεμμυδιού.

  1. 2. Το ελαιόλαδο και η ντομάτα προς το τέλος του μαγειρέματος.

Αυτά τα δύο υλικά μαζί με το κρεμμύδι είναι ίσως τα 2 πιο βασικά υλικά της κουζίνας μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι.Τα συναντάμε στα λαδερά, τα όσπρια, τα μαγειρευτά φούρνου και γενικά θα έλεγα παντού.Όμως όσο απαραίτητα μας είναι άλλο τόσο “ευαίσθητα” σε υψηλές θερμοκρασίες είναι.Πρέπει να συνηθίσουμε να τα βάζουμε στο φαγητό στα 2/3 του μαγειρέματος δηλαδή 10-15 λεπτά συνήθως πριν να είναι έτοιμο.Αν σε κάποιες παρασκευές σας  ακούγεται κάπως δύσκολο ξεκινήστε βάζοντας τη μικρή ποσότητα πριν και τη μισή μετά και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

  1. Λιγότερο ψήσιμο στα λαχανικά.

Φαντάζομαι ότι μια ωραία σαλάτα με βραστά λαχανικά όπως μπρόκολο,κουνουπίδι,πατζάρι,κολοκύθι, ή ένα πιάτο με βραστά βλίτα συνοδεία κάποιου ψαριού ακούγεται πραγματικά το απόλυτο γαστρονομικό καλοκαιρινό σκηνικό(πόσο μάλλον να υπάρχει και καμιά παραλία στο πλάνο).Αλλά φαντάζομαι πάλι ότι όλοι μας έχουμε γευτεί τα συγκεκριμένα πιάτα με τα λαχανικά τόσο βρασμένα που να λιώνουν πριν τα βάλουμε στο στόμα, ή τα χόρτα στο πιάτο να μοιάζουν και να είναι μια ενωμένη μάζα.Λοιπόν αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποβάλουμε και να μάθουμε να τα μαγειρεύουμε σε λιγότερο χρόνο.Απλά αφειρέστε 3-4 λεπτά από το χρόνο που τα μαγειρεύεται τώρα και στη πορεία θα το κρίνεται εσείς.Αυτό ισχύει και για τα μαγειρευτά  όπως πχ.φασολάκια λαδερά ή μπάμιες με κοτόπουλο ή κατσικάκι με χόρτα κ.α. Τα λαχανικά θα μείνουν πιο ζωντανά και θα έχουν διατηρήσει σαφέστατα περισσότερες βιταμίνες.

  1. 4. Εναλλακτικές “ελαφριές” εκδοχές των υλικών που χρησιμοποιούμε.

Μια συνταγή μπορεί να αλλάξει και θερμιδικά και από θρεπτική άποψη αν κάνουμε κάποια τρικ.Για παράδειγμα  μπορούμε για να φτιάξουμε μια μπεσαμέλ, αντί να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και γάλα εβαπορέ να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο και γάλα με 1,5 % λιπαρά.Μπορούμε επίσης σε ένα σουφλέ αντί για διάφορα κίτρινα τυριά όπως  gouda ή γραβιέρα να χρησιμοποιήσουμε ένα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή να βάλουμε και μια ποσότητα λευκού τυριού όπως το ανθότυρο..Ένα ακόμα παράδειγμα είναι τα λουκάνικα κοτόπουλου ή γαλοπούλας που κάλλιστα μπορούν μα αντικαταστήσουν τα χοιρινά.Γενικά όποιο φαγητό ή σνακ και να φτιάχνουμε να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο light υλικά.

  1. 5. Οσο γίνεται λιγότερο “έτοιμα” προιόντα.

Πολλές φορές κάποια από τα προϊόντα που ψωνίζουμε είναι εύκολο να τα φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι και φυσικά είναι πολύ πιο υγιεινό ενώ  αρκετές φορές και πιο νόστιμο.Μία σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τη δημοφιλή σάλτσα pesto, ένα χειροποίητο μπιφτέκι κοτόπουλου που ξέρουμε τι βάζουμε μέσα, ένα επιδόρπιο κρέμας για τα παιδιά ή ακόμα και ένα πολύσπορο ψωμί είναι κάποια μόνο παραδείγματα.Βέβαια μπορεί κάποιος να πει ότι ο χρόνος που έχουμε στη ζωή μας είναι περιορισμένος αλλά πιστέψτε με δεν είναι όσο δύσκολο και χρονοβόρο φαίνεται και βέβαια είναι κυριολεκτικά για τη ζωή μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.