Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για δίαιτα;

Facebooktwitterpinterest

Συχνά ακούμε πως για να κάνουμε μία πραγματικά θετική αλλαγή στο σώμα μας χρειάζεται να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά η αλήθεια είναι πως ακούγεται δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Σύμφωνα με το Μοντέλο Σταδίων Αλλαγής για την λήψη μίας τόσο σημαντικής απόφασης παιρνούμε από 5 βασικά στάδια:

1) Πριν τη σκέψη.

2) Σκέψη, εκεί που ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά βάσει των πληροφοριών που δεχόμαστε.

3) Προετοιμασία, αρχίζουμε να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην πραγμάτωση της αλλαγής.

4) Δράση. Αυτό που λέει η λέξη.

5)Διατήρηση. Εκεί που μπαίνουμε σε έναν σταθερό ρυθμό.

Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαινοέρχονται στα αρχικά στάδια της αλλαγής (“από Δευτέρα”) για αρκετό καιρό μέχρι να δράσουν και υπάρχουν και άλλοι που είναι ακαριαίοι στην μετάβασή τους από την σκέψη στην δράση.

Η αλλαγή δεν είναι κάτι εύκολο για τους περισσότερους. Εξαρτάται από την πίεση που δεχόμαστε από την δουλειά μας ή από τους σπουδές μας, από το περιβάλλον μας , δηλαδή τους φίλους μας , τους γονείς μας και το έτερον μας ήμισυ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν γρήγορο διαχωρισμό θα λέγαμε πως υπάρχουν 2 τύποι ανθρώπων. Αυτοί που έχουν εσωτερικό κέντρο ελέγχου, με άλλα λόγια αυτοί που θεωρούν ότι λίγο πολύ έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και αυτοί που έχουν εξωτερικό κέντρο ελέγχου, με μία παθητική στάση στις αλλαγές. Αυτή η διαφορά οπτικής γωνίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή. Και αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών είναι πιο έντονη το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πως “δικαιούνται” την απώλεια ελέχγου στις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μία μορφη ψυχολογικής ανταμοιβής. Το ίδιο συμβαίνει και τα Χριστούγεννα , και πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει και μερικές μέρες του Πάσχα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην γιορτή μας και στα γενέθλια μας. Όλα αυτά είναι ανθρώπινα και αν είσαι ρεαλιστής δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον που προσπαθεί να αλλάξει διατροφικές συνήθειες την απόλυτη συμμόρφωση. Και αυτό δεν είναι κάτι τραγικό για τα αποτελέσματα μίας διατροφής.
Όμως κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να ενδίδουμε τελείως στις πιέσεις του περιβάλλοντος.
Το καλοκαίρι είναι μία εποχή για χαλάρωση, η σκληροπυρηνική και στερητική δίαιτα δεν είναι ρεαλιστική ιδεά.

Αν θέλω να μείνει κάτι στον αναγνώστη από αυτές τις γραμμές είναι πως η τελειομανία σε μία διατροφή είναι απλά ψυχοφθόρα χωρίς λόγο. Φανταστείτε ένα εκκρεμές. Στην μία είναι η απόλυτη συμμόρφωση και στην άλλη το απόλυτο γουρούνιασμα. Πολλοί άνθρωποι αμφιταλαντεύονται σε αυτά τα δύο άκρα ενώ μπορούν να είναι κάπου στην μέση. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα , και έτσι πάει και με τις διατροφικές συνήθειες. Μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μαζί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας , όπως το να παίρνουμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή το να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο μας, μπορούν να μας προετοιμάσουν ψυχολογικά και σωματικά για μία πιο έντονη και δραστική αλλαγή τον χειμώνα. O Κάρολος Δαρβίνος είχε πει πως ““Ο άνθρωπος που τολμά να χαραμίσει μία ώρα από την ζωή του δεν έχει ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής”. Δεν υπάρχει κάταλλλη εποχή για δίαιτα, η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να ενδίδουμε απόλυτα στις αντιξοότητες και την πίεση του περιβάλλοντος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.