Υπερλιπιδαιμίες
Οι υπερλιπιδαιμίες είναι συγγενείς διαμαρτίες του μεταβολισμού των λιπιδίων, που προκαλούν παθολογικές αυξήσεις των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών του ορού, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΙΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
- ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ψωμί ολικής αλέσεως
ζυμαρικά
πατάτες
ρύζι
φρυγανιές ολικής αλέσεως
δημητριακά προγεύματος (ολικής αλέσεως)
- ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
γάλα και γιαούρτι χαμηλής λιποπεριεκτικότητας
άπαχα τυριά (τυρί τύπου cottage, μυζήθρα)
- ΣΟΥΠΕΣ
φρέσκων λαχανικών
- ΨΑΡΙΑ – ΚΡΕΑΤΑ
όλα τα ψάρια παρασκευασμένα ψητά,στον ατμό, βραστά ή αχνιστά
γαλοπούλα χωρίς το δέρμα
κοτόπουλο χωρίς το δέρμα
μοσχάρι (άπαχο)
- ΛΙΠΗ
ελαιόλαδο – ελιές (με μέτρο λόγω υψηλής ενεργειακής πυκνότητας)
- ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ
όλα τα φρέσκα φρούτα
όλα τα φρέσκα λαχανικά
όλοι οι χυμοί (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
- ΠΟΤΑ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ
καφές
τσάι
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
- ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
λευκό ψωμί και αρτοπροϊόντα
κρουασάν
κέικ
τσουρέκι
ζαχαρωμένα δημητριακά
αυγόφετες
- ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
πλήρες γάλα και γιαούρτι
συμπυκνωμένο γάλα
κρέμες γάλακτος
ολόπαχα τυριά
παγωτά
υποκατάστατα γάλακτος
γάλα σκόνη (αφυδατωμένο)
- ΣΟΥΠΕΣ
σούπες εμπλουτισμένες με κρέμα
κρεατόσουπες (από υψηλής λιποπεριεκτικότητας κρέατα)
- ΨΑΡΙΑ – ΚΡΕΑΤΑ
όλα τα πλούσια σε λίπος, κρέατα, ψάρια, πουλερικά
μπέικον
αυγά
κρέας σε κονσέρβα
κορν μπιφ
χήνα-πάπια
ταραμάς
έτοιμα φαγητά με κρέας
τηγανητά κρέατα-ψάρια-πουλερικά
αλλαντικά-λουκάνικα
κιμάς
παϊδάκια
δέρμα από κοτόπουλο
εντόσθια
μαλάκια
οστρακοειδή
- ΛΙΠΗ
βούτυρο και τα παράγωγά του
καρύδα – ξηροί καρποί
υδρογονωμένα λίπη
λαρδί
αλατισμένο χοιρινό
λίπη ψητών
μαγιονέζα – άλλες έτοιμες σάλτσες
μαργαρίνη
- ΓΛΥΚΑ
τούρτες
τάρτες
σάλτσες φτιαγμένες από κρέμα ή βούτυρο
έτοιμα γλυκά
μπισκότα
έτοιμες πίτες
παγωτά
- ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ
αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα
όσα παρασκευάζονται με λίπος
τηγανητά λαχανικά
- ΠΟΤΑ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ
αλκοολούχα ποτά
σοκολατούχα ροφήματα