Οι άντρες που κάνουν ανήσυχο ύπνο κινδυνεύουν με υπέρταση
Αξιολογώντας 784 εθελοντές, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος αυξάνεται έως 83%, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται… σαν πουλάκια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) ανακοίνωσε πως αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της μεγάλης σημασίας του ύπνου για την υγεία και την ευεξία – και συνέστησε να κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητα στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», κατά την έναρξή της ουδείς είχε υπέρταση, ενώ έως την ολοκλήρωσή της τρία χρόνια αργότερα, οι 243 έπασχαν από τη νόσο.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες, αναλόγως με το πόση πολλή ώρα κοιμόντουσαν βαθιά κάθε βράδυ.
Όσοι κοιμόντουσαν βαθιά λιγότερο απ’ όλους (μόλις το 4% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους ήταν βαθύς ύπνος), διέτρεχαν κατά 83% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν παρουσιάσει υπέρταση, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν βαθιά περισσότερο απ’ όλους (το 17% του ύπνου τους ήταν βαθύς ύπνος).
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν για πρώτη φορά πως η κακή ποιότητα του ύπνου θέτει τους ανθρώπους σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως υπέρτασης», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Σούζαν Ρέντλαϊν, καθηγήτρια Ιατρικής του Ύπνου στο Χάρβαρντ.
«Μολονότι στην μελέτη μας δεν συμμετείχαν γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να ισχύει το ίδιο και σε αυτές».
Επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί η άποψη αυτή, καθώς και να γίνουν μελέτες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε άντρες ηλικίας άνω των 65 ετών).