Νευραλγία Τριδύμου

Facebooktwitterpinterest
Τι είναι το τρίδυμο νεύρο;
Το τρίδυμο νεύρο είναι ζεύγος νεύρου (δεξιά – αριστερά) που νευρώνει μόνο αισθητικά και όχι κινητικά την περιοχή του προσώπου, τον οφθαλμό, το αφτί και το στόμα.
Αποτελείται από 3 κλάδους. Τον 1ο κλάδο ή οφθαλμικό, που δίνει αισθητικούς κλάδους στο μάτι και το άνω μέρος του δέρματος του προσώπου, τον 2ο κλάδο, που νευρώνει την άνω γνάθο (άνω χείλος, υπερώα, παρειές, άνω δόντια), τη μύτη, το αφτί και τη μέση περιοχή του δέρματος του προσώπου, και τον 3ο κλάδο, που νευρώνει τα δόντια της κάτω γνάθου, τη γλώσσα, το κάτω χείλος και το κάτω μέρος του δέρματος του προσώπου.


Τι εννοούμε όταν μιλάμε για νευραλγία του τριδύμου;
Η νευραλγία χαρακτηρίζεται από έντονα παροξυσμικά επεισόδια πόνου στη δεξιά ή αριστερή πλευρά του προσώπου και του στόματος, τα οποία επαναλαμβάνονται με διαφορετική συχνότητα κάθε φορά. Τη νευραλγία τη διακρίνουμε σε ιδιοπαθή και δευτεροπαθή, ανάλογα με την αιτία εκδήλωσης.


Πού οφείλεται η ιδιοπαθής νευραλγία;

Στην ιδιοπαθή νευραλγία το αίτιο πολλές φορές είναι άγνωστο και είναι η πιο σοβαρή από πλευράς έντασης και διάρκειας πόνου. Η πιο συχνή αιτία είναι η πίεση του νεύρου από μια αρτηρία ή φλέβα στο σημείο όπου εξέρχεται το νεύρο από το κρανίο. Άλλες πιθανές αιτίες είναι όγκοι στον εγκέφαλο, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Πού οφείλεται η δευτεροπαθής νευραλγία;

Ο πόνος στη δευτεροπαθή νευραλγία είναι πιο ήπιος και λιγότερο αιφνίδιος απ’ όσο στην ιδιοπαθή. Η δευτεροπαθής νευραλγία είναι συνέπεια κάποιου άλλου προβλήματος. Μπορεί να προκαλείται από ένα χαλασμένο δόντι, από ένα έγκλειστο δόντι στις γνάθους, ύστερα από εξαγωγή δοντιού, ξηρό φατνίο, νοσήματα των ούλων, όγκους ή κύστεις στις γνάθους, που μπορεί να πιέζουν το νεύρο, κ.α.

Ο πόνος στο στόμα πότε εκδηλώνεται και πού αντανακλά;
Ο πόνος εντοπίζεται κατά μήκος ενός ή περισσότερων
κλάδων του τριδύμου. Ο πόνος της νευραλγίας εκδηλώνεται στο στόμα όταν αφορά τον 2ο και 3ο κλάδο του τριδύμου. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην υπερώα, την παρειά, τη γλώσσα, τα χείλη, τα ούλα και τα δόντια. Ο πόνος είναι ξαφνικός, οξύς, πολύ δυνατός, βασανιστικός και περιγράφεται από τους ασθενείς “σαν να δέχονται ηλεκτρικές εκκενώσεις” και δεν ελέγχεται με παυσίπονα. Ο έντονος πόνος συνήθως διαρκεί 1-3 λεπτά της ώρας και χαρακτηριστικά επανέρχεται σε διαφορετικά διαστήματα. Η ένταση του πόνου είναι τόσο δυνατή, ώστε οι ασθενείς κρατούν με τα χέρια τους το πρόσωπο.

Από τι επηρεάζονται τα επεισόδια πόνου;
Τα επεισόδια πόνου μπορεί να προκληθούν ή να χειροτερέψουν με τη μάσηση, το βούρτσισμα των δοντιών, το θερμό ή το κρύο, το πλύσιμο του προσώπου με νερό κ.α. Χαρακτηριστικό είναι, η εμφάνιση πόνου εάν πιέσουμε με το δάκτυλο ορισμένες θέσεις όπου εξέρχονται και καταλήγουν οι άκρες του νεύρου. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται “ζώνες διέγερσης”.

Ποια είναι η πορεία της νόσου;
Στην ιδιοπαθή κυρίως μορφή της, τα επεισόδια πόνου σταδιακά γίνονται συχνότερα και η περίοδος ηρεμίας πιο σύντομη. Εν τούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις αυτόματης υποχώρησης του πόνου, με πολύ μεγάλα διαστήματα (μήνες ή χρόνια) ηρεμίας.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής;
Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθεί τον οδοντίατρο, για να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια αιτία πόνου στα δόντια ή τα ούλα και στη συνέχεια, ειδικό στοματολόγο για τελική διάγνωση. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται νευρολογική εξέταση από νευρολόγο ιατρό.

Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία μερικές φορές είναι αποτελεσματική και μερικές όχι. Τη διακρίνουμε σε φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Η φαρμακευτική αγωγή στηρίζεται κυρίως στη χρήση αντιεπιληπτικών φαρμάκων και ηρεμιστικών. Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες εφαρμόζονται όταν αποτύχει η συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και είναι:
  1. η διαδερμική έγχυση αλκοόλης ή γλυκερόλης στο γασσέριο γάγγλιο (του τριδύμου),
  2. η διαδερμική θερμοπηξία του γαγγλίου,
  3. η τριδυμική αποσυμπίεση χειρουργικά και
  4. τέλος, η ακτινοχειρουργική με γ-Knife ακτίνες.

http://www.maidonis.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.