Πώς επηρεάζει τον ύπνο η γυμναστική
Οι απαντήσεις τους οδήγησαν σε απρόσμενα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς το 16% των φοιτητών που είπαν ότι δεν είχαν και πολύ καλή φυσική κατάσταση, ανήκαν στην ομάδα όσων γυμνάζονταν περισσότερο απ’ όλους! Με άλλα λόγια, ήταν πολύ πιο γυμνασμένοι από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, αλλά δεν πίστευαν ότι γυμνάζονται αρκετά!
Οι ίδιοι φοιτητές είχαν επίσης την τάση να λένε ότι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ _ αν όμως ο ύπνος βελτιωνόταν από τη γυμναστική, θα δήλωναν ότι κοιμούνται σαν… πουλάκια.
Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις απαντήσεις, δεν κατόρθωσαν να βρουν σχεδόν καμία συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας και της διάρκειας της προπόνησης με τον ύπνο. Ωστόσο, ο ύπνος επηρεαζόταν πάρα πολύ από το αν οι φοιτητές πίστευαν πως είναι αρκετά γυμνασμένοι ή όχι: όσοι φοιτητές πίστευαν ότι η φυσική τους κατάσταση είναι άριστη, δήλωσαν ότι κοιμούνται περίφημα. Οσοι δεν πίστευαν ότι είναι γυμνασμένοι, δεν κοιμόντουσαν. Και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το τι συνέβαινε στ’ αλήθεια!
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Πως όταν το θέμα είναι ο ρόλος της γυμναστικής στον ύπνο «το τι πιστεύει κανείς είναι πιο σημαντικό από το τι κάνει» απαντά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκους Γκέρμπερ, από το Ιδρυμα Ασκησης και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.
http://ifitness.gr