ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
• Τη στιγμή που η πρόσφατη έκθεση McKinsey (επισυνάπτεται περίληψη) στο κεφ.4,2,1 (σελ.53-55) κατατάσσει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων στους οχτώ κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (ιχθυοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.) που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και μπορούν να συνεισφέρουν στο άμεσο μέλλον στην την δημιουργία προστιθέμενων αξιών, την αύξηση του ΑΕΠ, την ενίσχυση της απασχόλησης…
• Τη στιγμή που πρόσφατη μελέτη της Statbank και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από τον καθηγητή Ν. Μανιαδάκη καταγράφει τις αδυναμίες ενός συστήματος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία (παρακάτω μπορείτε να βρείτε το απόσπασμα)…
• Τη στιγμή που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι συνταγογράφηση με δραστική ουσία με τα σημερινά δεδομένα, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο υποκατάστασης, θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και διάλυση της εγχώριας παραγωγής…
Η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να βάλλεται και να σύρεται σε μέτρα χωρίς αναπτυξιακή διάσταση που διακυβεύουν την επιβίωσή της.
Σημειώνεται ότι η ελληνική Φ/Β με 34 παραγωγικές μονάδες, 8500 εργαζόμενους και τεχνογνωσία που συνεχώς διευρύνεται, έχει ήδη καταβάλλει ένα τεράστιο τίμημα με τις ισοπεδωτικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων ενώ υποχρεώθηκε να δεχθεί ομόλογα που σήμερα έχουν χάσει 50% της αξίας τους προκειμένου να της εξοφληθεί μέρος των χρεών των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό γενόσημο, έχει αυστηρότατες προδιαγραφές, και εξάγεται σήμερα – όχι τυχαία – σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλη σχεδόν την ΕΕ, στις ΗΠΑ τον Καναδά, κ.α. Οι εταιρίες διατηρούν στην Ελλάδα, τμήματα φαρμακοεπαγρύπνησης για να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων.
——————–
Στο executive summary
Στις περισσότερες από τις υπό εξέταση χώρες ο τρόπος συνταγογράφησης παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των ιατρών και πραγματοποιείται είτε με τη δραστική ουσία είτε με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων. Ως εκ τούτου η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία απαντάται ως υποχρεωτική πρακτική μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών (πχ. Λιθουανία, Πορτογαλία). Από την άλλη, σε ένα ορισμένο αριθμό χωρών οι ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων (πχ. Αυστρία, Δανία).
Η επιλογή συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία αποσκοπεί στη προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση όμως λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της εκάστοτε φαρμακευτικής αγοράς (ιστορικοί λόγοι, ύπαρξη εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, διάρθρωση της αγοράς, συνταγογραφική κουλτούρα κτλ). Σε αρκετές περιπτώσεις στοιχεία δείχνουν πως με τη λήξη του πατέντου ενός πρωτοτύπου φαρμάκου και την εισαγωγή γενοσήμων, η συνταγογράφηση μετακινείται σε ακριβότερα εντός πατέντου πρωτότυπα που προορίζονται για τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις. Η πρακτική της υποκατάστασης των φθηνότερων φαρμακοθεραπειών από νέες ακριβότερες θεραπείες αποτελεί συχνά τον κυριότερο λόγο αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Για το λόγο αυτό διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στις θεραπευτικές κατηγορίες που υπάρχουν και κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία
Σε ιδιαίτερο κεφάλαιο
Συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία
Η επιλογή συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία (ΙΝΝ) αποσκοπεί στη προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων φαρμάκων. Ωστόσο στην πλειοψηφία των υπό εξέταση χωρών η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία είναι προαιρετική. Οι ιατροί διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν είτε με τη δραστική ουσία είτε με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων στις περισσότερες χώρες. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι υποχρεωτική μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών (π.χ. Λιθουανία, Πορτογαλία). Επίσης, σε έναν ορισμένο αριθμό χωρών οι ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων (π.χ. Αυστρία, Δανία). Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η υποχρεωτική φύση της συνταγογράφησης. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η ύπαρξη ισχυρών κινήτρων και η εμπέδωση ανάλογης συνταγογραφικής κουλτούρας μεταξύ των ιατρών με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης.
Στην Ελλάδα έχει τεθεί αρκετές φορές σαν πρόταση περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης η δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία (INN). Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων αφορά τα λεγόμενα επώνυμα γενόσημα ή ουσιωδώς όμοια με εμπορική ονομασία (Branded Generics) θα μπορούσε η Πολιτεία να διατηρήσει σαν μέθοδο συνταγογράφησης την εμπορική ονομασία του προϊόντος, διότι εναλλακτικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για αύξηση της δαπάνης. Αυτό συμβαίνει διότι η υιοθέτηση συνταγογράφησης με δραστική συνεπάγεται την μετατόπιση της συνταγογραφίας προς τα πρωτότυπα φάρμακα χωρίς γενόσημο με αποτέλεσμα η υποκατάσταση να οδηγεί σε αύξηση της δαπάνης. Επίσης μια τέτοια πολιτική ενδεχόμενα θα ωφελούσε τις εισαγωγές γενοσήμων από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, εξέλιξη που θα απέβαινε εις βάρος της εγχώριας παραγωγής. Συνεπώς η καθιέρωση μιας τέτοιας δυνατότητας, ενώ δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και με βεβαιότητα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, εντούτοις απειλεί την εγχώρια παραγωγή, αφού δίνει την δυνατότητα σε εισαγωγικές εταιρείες του εξωτερικού να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά με φάρμακα κοινής δραστικής ουσίας