Γονίδια σχιζοφρένειας & μανιοκατάθλιψης
Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από περίπου 200 ερευνητές με επικεφαλής τον Πάμπλο Γκέτζμαν του πανεπιστημίου του Σικάγο (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics»). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ανάλυση των, μέχρι σήμερα, υπαρχουσών μελετών για τη γενετική αιτιολογία της σχιζοφρένειας. Από την ανάλυση εντοπίστηκαν οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και συμβάλλουν στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας. Ανάμεσα στους ερευνητές που συμμετείχαν στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης ήταν και ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Δικαίος και ο καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου από το τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό «Nature Genetics», με επικεφαλής την Πάμελα Σκλαρ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, έγινε ανάλυση των γονιδιωμάτων περίπου 16.500 ατόμων (εκ των οποίων οι 7.500 με διπολική διαταραχή) και, στη συνέχεια μελετήθηκε το DNA άλλων 45.000 ατόμων. Τελικά, οι ερευνητές εντόπισαν το γονίδιο CACNA1C, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου και εμπλέκεται με τη σχιζοφρένεια, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχει γενετική σχέση ανάμεσα στις δύο ψυχικές διαταραχές.
Ανεξάρτητα από το πόρισμα της έρευνας πάντως, το γενετικό και βιολογικό «προφίλ» των δύο νόσων παραμένει ακόμα σχεδόν άγνωστο. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο, ότι οι δύο παθήσεις εκδηλώνονται σε οικογένειες, κάτι που σημαίνει μάλλον ότι οι ασθένειες μεταδίδονται κληρονομικά και άρα η εμφάνιση τους σχετίζεται πράγματι και με γενετικούς παράγοντες. Να σημειωθεί ότι, σχετικές μελέτες οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι για την εμφάνιση της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής οφείλεται σε πολλά και όχι μόνο σε ένα γονίδιο.
Η τρίτη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ταϊβάν (με επικεφαλής τον καθηγητή Ι-Τσινγκ Τσου του Κινεζικού Ιατρικού Πανεπιστημίου) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Epilepsia». Η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με επιληψία έχουν σχεδόν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια κι αντίστροφα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία. Από άλλες μελέτες έχει εντοπιστεί αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην επιληψία και στην κατάθλιψη ή στις διαταραχές των συναισθημάτων.
http://www.ert.gr/
Πηγή: ΑΜΠΕ