Εμβόλια δεν είναι μόνο για παιδιά, είναι και για μεγάλους
Γρίπης: Να το κάνω; Συστήνεται σε ανθρώπους πάνω από 65 ετών, ορισμένοι όμως διεθνείς οργανισμοί υγείας θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 50 ετών.
Απευθύνεται, επίσης, σε άτομα με χρόνια καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών και σε όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις που δημιουργούν πτώση της άμυνας του οργανισμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει μόνο από τη γρίπη (που οφείλεται στον ιό της γρίπης) και όχι από τις υπόλοιπες ιώσεις.
Κάθε πότε Μία φορά το χρόνο, το φθινόπωρο.
Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR): Να το κάνω; Πρόκειται για εμβόλιο που, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γίνεται σε 2 δόσεις στην παιδική ηλικία. Επειδή πολλοί από εμάς δεν το έχουμε κάνει ή έχουμε παραλείψει μία από τις δόσεις, καλό είναι ως ενήλικοι να ελέγχουμε αν έχουμε και τα 3 αντισώματα και στην περίπτωση που χρειαστεί να επαναλάβουμε το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες, γιατί η μόλυνση από τον ιό της ερυθράς συνδέεται με την ανάπτυξη συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (π.χ. καταρράκτη, καρδιοπάθειες).
Κάθε πότε Μία φορά.
Ηπατίτιδας Β: Να το κάνω; Συστήνεται μόνο σε όσους δεν έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία τις 3 δόσεις του εμβολίου που απαιτούνται, αλλά και που παράλληλα έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν ηπατίτιδα, π.χ. άνθρωποι με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή όσοι κάνουν συχνές μεταγγίσεις αίματος.
Κάθε πότε Μία φορά, από 3 δόσεις. Η 2η δόση γίνεται 1 μήνα μετά την 1η και η 3η 6 μήνες μετά την 1η.
Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι σπάνιες και ήπιες. Συνήθως, παρουσιάζεται ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, μερικές φορές τοπική ερυθρότητα και σπανιότερα πυρετός
Πνευμονιόκοκκου: Να το κάνω; Πρέπει να το κάνουν άτομα άνω των 65 ετών και οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς με διαβήτη, κίρρωση του ήπατος, σοβαρό άσθμα, όσοι πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, τα άτομα με χρόνια βρογχίτιδα, αλλά και όσοι έχουν κάνει αφαίρεση σπλήνας (επειδή έχουν μειωμένη άμυνα και μεγαλύτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού). Το εμβόλιο προστατεύει από την πνευμονία, τη μηνιγγίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Κάθε πότε Κάθε 5 χρόνια.
Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείται από έναν πολύ μολυσματικό ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Ακόμη και αν κάποιος πιάσει ένα αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά με το ίδιο χέρι πιάσει τη μύτη ή το στόμα του θα κολλήσει τον ιό της γρίπης. Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, το αίσθημα αδυναμίας, ο πόνος στους μυς είναι συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, όταν αρρωσταίνουμε από γρίπη.
Μηνιγγιτιδόκοκκου: Να το κάνω; Απευθύνεται σε όσους δεν το έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία και μόνο σε περιπτώσεις όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα (π.χ. στρατός), σε περιπτώσεις επιδημίας ή όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (Αφρική, Ασία, Ν. Αμερική).
Κάθε πότε Μία φορά.
Νέο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο H μηνιγγίτιδα πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά (έως 4 ετών) καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες (15-24), με υψηλό ποσοστό περιστατικών-θνησιμότητας (7-14%), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες, σοβαρές αναπηρίες σε έως και 1 στους 5 επιζήσαντες, όπως είναι η κώφωση, η δημιουργία ουλών στο δέρμα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.
Τετάνου: Να το κάνω; Είναι σημαντικό εμβόλιο για όλους τους ενηλίκους, κυρίως όμως για όσους ασχολούνται με κηπουρικές ή γεωργικές δραστηριότητες, επειδή είναι πιθανότερο να τραυματιστούν από σκουριασμένα μέταλλα. Πλέον, πραγματοποιείται το μεικτό εμβόλιο (τετάνου και διφθερίτιδας).
Κάθε πότε Κάθε 10 χρόνια.
Ανεμοβλογιάς: Να το κάνω; Είναι σημαντικό εμβόλιο, γιατί οι ενήλικοι νοσούν πιο βαριά από την ανεμοβλογιά σε σύγκριση με τα παιδιά, ενώ παράλληλα προφυλάσσει και από τον έρπητα ζωστήρα.
Κάθε πότε Μία φορά.
Τραχήλου της μήτρας: Να το κάνω; Έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και αφορά νεαρά κορίτσια μέχρι 26 ετών.
Κάθε πότε Μία φορά, από 3 δόσεις. Η 2η δόση γίνεται 2 μήνες μετά την 1η και η 3η 6 μήνες μετά την 1η.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, θα πρέπει να κάνετε, πέρα από το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, και εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α.
Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο εμβολιασμός σώζει
Ποιος φοβάται το εµβόλιο; Μετά την περσινή αρνητική εµπειρία µε το εµβόλιο της νέας γρίπης, σκεπτικισµός επικρατεί στον κόσµο για την ανάγκη του εποχικού αντιγριπικού εµβολίου.
Ο εμβολιασμός για τον ροταϊό σώζει ζωές Oι χώρες όπου εμβολιάζονται τα βρέφη ενάντια στον ροταϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ημέρες, έχουν ήδη επιτύχει να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που εισάγονται σε νοσοκομεία εξαιτίας μόλυνσης με τον συγκεκριμένο ιό.
Μυρτώ Αντωνοπούλου
ΠΗΓΗ:www.vita.gr