Περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου ετησίως στην Ελλάδα
Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Οπως επισημαίνουν, η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε δύο δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε πέντε δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.
Επιπλέον, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους έξι έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, και ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Μόνο οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, και οι επτά στους δέκα δεν την ελέγχουν επαρκώς παρότι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.
Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς Σήμερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γ. Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Ι. Καλλικάζαρος και ο τέως πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Βλ. Πυργάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα του μυοκαρδίου, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο).
Μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών (ζωικά λίπη) προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος η οποία οδηγεί στη συνέχεια στη δημιουργία και αύξηση της καρδιοαγγειακής νόσου (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο). Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) ελαττώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο Δεκάλογος για την αλλαγή του τρόπου ζωής
1. Ελάττωση κατανάλωσης υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, πατάτες).
2. Στροφή προς τους σύμπλοκους υδατάνθρακες (φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί).
3. Αποφυγή κόκκινου κρέατος (βοδινό, αρνί, χοιρινό).
4. Κατανάλωση λευκών κρεάτων, όπως το κοτόπουλο, το κουνέλι και η γαλοπούλα.
5. Κατανάλωση ελαιολάδου.
6. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
7. Κατανάλωση θαλασσινών, όπως το ιχθυέλαιο από σολομό, ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός και ο βακαλάος.
8. Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
9. Στροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή.
10. Να ξεκινήσουμε αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία κλπ). Επιπλέον, το περπάτημα επί 30 λεπτά κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη και εντελώς ανέξοδη άσκηση.
http://www.tovima.gr