Αφαίρεση σπλήνας και πώς σχετίζεται με τη διατροφή.
Ένα από τα σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, είναι ο σπλήνας.
Πριν αναλυθεί η βασική σχέση της διατροφής με τη ζωή μετά την σπληνεκτομή, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία σύντομη αναφορά, περί της λειτουργίας του σπλήνα.
Ο σπλήνας είναι ένα βασικό όργανο, στο μέγεθος της παλάμης ενός μέσου ανθρώπου. Οι βασικές λειτουργίες του, είναι να προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις τον ανθρώπινο οργανισμό, να φιλτράρει το αίμα και να διαφυλάσσει την ευρωστία της κυκλοφορίας του.
Επίσης, έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγιών επιπέδων της παρουσίας του σιδήρου.
Εάν χρειασθεί να γίνει η σπληνεκτομή, ο ασθενείς δεν πρέπει να φοβηθεί διότι δεν προκαλείται παύση της λειτουργίας του οργανισμού του.
Τον ρόλο του σπλήνα, τον αναλαμβάνει το ήπαρ (κοινώς, συκώτι).
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σταθούμε και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Η ακολουθία οδηγιών σωστής διατροφής, θα διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των ζωτικών οργάνων και κατʼ επέκταση την υγιή στάση ζωής του ασθενούς.
Πιο συγκεκριμένα, προηγουμένως υπήρξε αναφορά στις λειτουργίες του σπλήνα. Η βασική λειτουργία, η οποία σχετίζεται με τη διατροφή, είναι το φιλτράρισμα του σιδήρου. Κρίνεται σκόπιμο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη του διαιτολογίου του ασθενούς με σπληνεκτομή, ως προς τη προάσπιση της υγείας του. Τρόφιμα, υψηλά σε περιεκτικότητα σιδήρου θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του ότι επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι το όργανο το οποίο επιτελούσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, έχει αφαιρεθεί.
Στην ουσία, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα τόσο του μη αιμικού όσο και του αιμικού σιδήρου θα πρέπει να έχουν συσταθεί ορθώς και πάντα με βάση την συνιστώμενη δοσολογία/λήψη ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ασθενούς.
Επίσης, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να συστήνονται είτε μερικώς είτε να μην συστήνονται. Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι τα προϊόντα των ξηρών καρπών, της σόγιας και των λαχανικών. Η βασική γραμμή για την εν λόγω άποψη, έγκειται στο γεγονός ότι οι πολυφαινόλες όταν έρθουν σε επαφή με τις φυτικές πρωτεΐνες, μειώνουν την ανασταλτική δράση απορρόφησης των δεύτερων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Όμως, το συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν αποτελεί χαροποιό γεγονός, διότι η μη ελεγχόμενη αύξηση των επιπέδων του σιδήρου, ενδεχομένως θα βλάψει ή θα ταλαιπωρήσει την υγιή λειτουργία του ήπατος.
Οι συνιστώμενες τιμές πρόσληψης ημερησίως, διαφοροποιούνται ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.
0 έως 6 μηνών 0.27 milligrams
7 έως 12 μηνών 11 milligrams
1 έως 3 ετών 7 milligrams
4 έως 8 ετών 10 milligrams
9 έως 13 ετών 8 milligrams
Άντρες 14 έως 18 ετών 15 milligrams
Γυναίκες 14 έως 18 ετών 18 milligrams
Άντρες 19 έως 50 ετών 8 milligrams
Γυναίκες 19 έως 50 ετών 18 milligrams
Άντρες και Γυναίκες, άνω των 51 ετών 8 milligrams
Εγκυμονούσα όλων των ηλικιών 27 milligrams
Θηλάζουσα 14 έως 18 ετών 10 milligrams
Θηλάζουσα άνω των 18 ετών 19, 9 milligrams
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, είναι:
1. Χοιρινό συκώτι, 15,2mg
2. Μοσχαρίσιο συκώτι, 5,8mg
3. 1 κούπα ρεβίθια, 4,9mg
4. 1 κούπα φακές, 4,1mg
5. 1 κούπα καρύδια, 3,8mg
6. 90gr Μύδια, 3,5mg
Γνωρίζοντας ότι το ήπαρ, έχει ως βασικές αρχές μία πλειάδα διαφορών λοιπών λειτουργιών, θα πρέπει να μην το φορτίζουμε αρνητικώς με την υπερφόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο, μιας και το κεντρικό φίλτρο, ο σπλήνας, έχει αφαιρεθεί.