Παθήσεις πέους:Στυτική δυσλειτουργία – Κάμψη πέους
Το πέος είναι σημαντικό για έναν άντρα και η καλή λειτουργία του είναι απαραίτητη αλλά όχι πάντα αυτονόητη. Η στυτική διαταραχή είναι ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα στις μέρες μας και τα αίτια είναι πολλά.
Η κακή ποιότητα στύσης προβληματίζει όχι μόνο τον άντρα αλλά και τη σύντροφο του ή οποία είναι αυτή που πολλές φορές παίρνει την πρωτοβουλία να τον οδηγήσει ν ασυμβουλευτεί έναν ανδρολόγο. Έχει νόημα η προσφυγή στο ιατρό ή τα προβλήματα του πέους δεν αντιμετωπίζονται;
Η απάντηση είναι σαφέστατα ναι. Η στυτική διαταραχή είναι μια κατάσταση που μπορεί να κρύβει σοβαρότερη πάθηση και να είναι προάγγελος ακόμα και εμφράγματος συχνά όμως και ειδικά στις νεότερες ηλικίες είναι απλώς ένα απλό ψυχολογικής αιτιολογίας πρόβλημα.
Ο ιατρός μπορεί με ειδικές εξετάσεις να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν οργανικά αίτια. Η λήψη του ιστορικού από μόνη της από έναν έμπειρο ιατρό αρχίζει και ξεκαθαρίζει την εικόνα. Απαραίτητες όμως είναι και αιματολογικές εξετάσεις που θα ελέξουν το ορμονικό προφίλ του άντρα και κυρίως κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που θα μετρήσουν την αιμάτωση και τη λειτουργία του πέους. Η στύση για να πραγματοποιηθεί απαιτεί κατάλληλη αιματική ροή και λειτουργικές πεΪκές αρτηρίες που με την ερωτική διέγερση θα στείλουν άφθονο αίμα στο πέος. Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο να διακοπεί η ροή του αίματος προς τις φλέβες γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ταυτόχρονο «άδειασμα» του πέους, κάτι που επιτυγχάνεται με το κλείσιμο των φλεβικών «βαλβίδων». Οι διαταραχές αιματώσεως είτε με τη μορφή της αρτηριακής ανεπάρκειας ή με τη μορφή της φλεβικής διαφυγής καθυστούν τη λειτουργία του πέους προβληματική. Αυτά τα προβλήματα σήμερα διαγιγνώσκονται έτσι ώστε να μπορεί κανείς να προχωρήσει σε θεραπεία. Οι διαθέσιμες θεραπείες μέχρι σήμερα ήταν 2 ειδών δηλαδή τα από του στόματος φάρμακα ή και οι ειδικές ενέσεις. Σήμερα έχει προστεθεί και μια νέα επαναστατική θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής ισχύος που με απλό και τελείως ανώδυν ο τρόπο εφαρ΄μοζοντα ιστο πέος και θεραπέυουν σημαντικό αριθμό ασθενών βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου του πέους και αποκαθιστώνατς την αίματωση.
Πέρα από την στυτική δυσλειτουργία μια άλλη σημαντική πάθηση του πέους είναι η κάμψη του πέους η άλλιώς νόσος του Πεϊρονί. Στη νόσο αυτή η στύση δε χάνει τη σκληρότητα της –τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- αλλά χάνει το σχήμα της. Το πέους αρχίζει να στραβώνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση –πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά- σε μικρο η σε πολύ μεγάλο βαθμό που κάνει τη διύσδηση αδύνατη. Η νόσος αυτή θεωρέιται ότι οφείλεται μάλλον σε μικροαγγειόπαθεια και σε μικροτραυματισμούς του πέους κατά την επαφή που μπορεί και να μη γίνονται αντιληπτοί από τον άντρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη «ουλής» στο πέος που οδηγεί στην κάμψη του. Στους περισσότερους ασθενούς συνυπάρχει και μια σκληρή «πλάκα» που αντιστοιχεί στο σημείο κάμψης του πέους.
Παρότι υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να συστήσει κανείς συνήθως αυτά είναι αναποτελεσματικά. Η θεραπεία της νόσου είναι χειρουργική. Πραγματοποιείται μια ειδική επέμβαση που ευθειάζει το πέος και ο ασθενής επιστρέφει .