SOS για βλεννόρροια με «ανοσία» στα αντιβιοτικά
Ένα νέο στέλεχος της βλεννόρροιας που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλώνεται γρήγορα στο δυτικό ημισφαίριο και να αποτελέσει αληθινή μάστιγα την επόμενη πενταετία, προειδοποιεί ομάδα επιστημόνων.
Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο, το στέλεχος εντοπίστηκε στην Ιαπωνία και αναλύθηκε από σουηδούς επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο μεταλλάχθηκε με το πέρασμα των χρόνων και πλέον έχει αντοχή στις υπάρχουσες θεραπείες.
Εάν δεν επινοηθούν γρήγορα καινούργιες, το στέλεχος αυτό μπορεί να εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα στον κόσμο.
Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, το 2010 το σχεδόν 20% των δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς και καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο έδειξαν μειωμένη ευαισθησία στην κεφιξίμη – το πιο συνηθισμένο και νέας γενιάς αντιβιοτικό εναντίον της βλεννόρροιας.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 10%, ενώ το 2005 δεν είχαν καταγραφεί στη Βρετανία κρούσματα βλεννόρροιας ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Μεταλλάσσεται διαρκώς
Σύμφωνα με την ΗΡΑ, το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο (λέγεται γονόκοκκος ή ναϊσέρια της γονόρροιας) έχει μια ασυνήθιστη ικανότητα προσαρμογής.
Σταδιακά απέκτησε αντοχή ή μειωμένη ευαισθησία σε μια σειρά αντιβιοτικών: πρώτα στην πενικιλίνη, μετά στις τετρακυκλίνες, στη συνέχεια στην σιπροφλοξασίνη και τώρα στην κεφιξίμη.
Η ΗΡΑ προειδοποίησε πως η κατάσταση οδεύει πλέον προς ένα σημείο στο οποίο η νόσος θα καταστεί ανίατη – εκτός κι αν επινοηθούν νέες θεραπείες γι’ αυτήν.
Προς το παρόν, αυτό που μπορούν να κάνουν οι γιατροί στα ανθεκτικά περιστατικά, είναι αντί για κεφιξίμη να χορηγούν συνδυασμό πιο ισχυρών αντιβιοτικών, το ένα εκ των οποίων χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και το άλλο σε χάπι.
Ο δρ Μάγκνους Οθνέμο, από το Ερευνητικό Εργαστήριο Παθογόνου Ναϊσέριας στο Ορέμπρο της Σουηδίας, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως ανησυχητική.
«Από την δεκαετία του ’40 που τα αντιβιοτικά έγιναν η κύρια θεραπεία για την βλεννόροια, το βακτήριο που την προκαλεί έχει επιδείξει μια εκπληκτική ικανότητα ανάπτυξης αντοχής σε όλα τα φάρμακα που εισήχθησαν για να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το νέο πολυανθεκτικό στέλεχός του έχει ήδη εξαπλωθεί, η ιστορία των προηγούμενων μεταλλαγμένων μορφών του δείχνει ότι μπορεί να το κάνει πολύ γρήγορα, εκτός κι αν αναπτυχθούν νέα φάρμακα και προγράμματα αποτελεσματικής θεραπείας».
Την επόμενη πενταετία
Ο δρ Ντέιβιντ Λίβερμορ, από την ΗΡΑ, πρόσθεσε από την πλευρά του πως ναι μεν τα περισσότερα κρούσματα της νόσου μπορούν ακόμα να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα φάρμακα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των ανθεκτικών περιπτώσεων αυξάνεται γρήγορα.
Πρακτικά, η αυξημένη αντοχή σημαίνει πως «οι γιατροί πρέπει να αλλάζουν το είδος του φαρμάκου που χορηγούν και να αυξάνουν τη δόση», πρόσθεσε.
Και τόνισε πως «η μεγάλη μας ανησυχία είναι πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα δούμε την βλεννόρροια να μετατρέπεται σε ένα νόσημα που δύσκολα θα αντιμετωπίζεται».
Το νέο στέλεχος αυτού του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος λέγεται Η041 και δεν αφήνει στους γιατρούς καμία άλλη λύση, πέρα από το να δοκιμάσουν να το καταπολεμήσουν με πειραματικά φάρμακα.
Εάν η βλεννόρροια (σ.σ. λέγεται και γονόρροια) δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα σε άντρες και γυναίκες, καθώς και να απειλήσει τη ζωή εάν εξαπλωθεί στο αίμα και στις αρθρώσεις.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται με βλεννόρροια κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα – και συνιστούν έντονα σε άντρες και γυναίκες να μην κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με νέους ερωτικούς συντρόφους.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
http://ygeia.tanea.gr/